[VIDEO] Eerste vluchtelingen aangekomen op Heumensoord

Denise Eigenbrood
2 oktober 2015
Vanmiddag rond 15.30 uur zijn de eerste vluchtelingen aangekomen op de opvanglocatie Heumensoord. In totaal arriveren vandaag 300 vluchtelingen. Momenteel is er opvangcapaciteit voor 800 mensen, dit zal de komende weken oplopen tot 3000.
De opbouw van het terrein is nog in volle gang. Momenteel staan op het terrein acht slaappaviljoens, in elk paviljoen is slaapgelegenheid voor 96 mensen. Daarnaast is er een ruimte met sanitaire voorzieningen en een wasgelegenheid. De vluchtelingen eten 3 x per dag een maaltijd, verzorgd door een cateringbedrijf, in de gezamenlijke eetzaal waar plek is voor 400 mensen. Deze ruimte wordt ook gebruikt als leslokaal, spreekkamer, voorlichtingszaal en als recreatieruimte. Vrijwilligers organiseren hier de activiteiten. Op het terrein is ook een gezondheidscentrum, hier kunnen de bewoners terecht voor geestelijke en lichamelijke zorg.
 
Open instelling
 
De opvanglocatie is een open instelling. Dit betekent dat mensen die worden opgevangen mogen gaan en staan waar ze willen, zij mogen dus ten alle tijden het terrein op en af. Voor mensen van buitenaf is dit niet zo. De mogelijkheid om iemand op het terrein te bezoeken is er alleen wanneer de bezoeker ook daadwerkelijk met een bewoner een afspraak heeft en hij of zij moet zich van tevoren aanmelden en legitimeren. Bezoek is alleen toegestaan tussen 8.00 en 22.00 uur.
 
Rechten, plichten en wetgeving
 
Het gaat op deze locatie om vluchtelingen die ons land binnenkomen en in afwachting zijn van registratie en een juridische procedure. De verwachting is dat deze mensen gemiddeld 15 weken op Heumensoord zullen verblijven. Bij aankomst krijgen ze informatie over de rechten, plichten en wetgeving in Nederland. Ze ontvangen geen zakgeld, maar wel voeding en verzorgingsproducten. Op het terrein is 24 uur per dag beveiliging en er lopen dagelijks ongeveer 75 personeelsleden rond.

Dit bericht delen:

Advertenties