Studentengluurder hoort zeven jaar celstraf eisen
Van onze redactie
3 februari 2016
Voor de rechtbank in Arnhem werd gisteren een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen een 39-jarige Nijmegenaar. De man staat bij politie en media al jaren bekend als de 'gluurder van Nijmegen'.
De man wordt verdacht van onder andere aanrandingen, afpersingen, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verleiding van een minderjarige in Nijmegen in de periode van 2012 tot en met 2015.
Twee werkwijzen
Volgens de officier van justitie hanteerde de verdachte twee werkwijzen. Zo benaderde hij de slachtoffers, studentes, ’s nachts onderweg van het centrum naar hun woning in Nijmegen-Oost van achteren. Hij overrompelde ze en dwong ze naar een bepaalde plaats te gaan, daarbij bedreigde hij ze verbaal en fysiek, met volgens de slachtoffers een wapen. De slachtoffers mochten niet achterom kijken, hij liet ze hun onderkleding uitdoen en betastte sommigen. Nadat ze zich weer aangekleed hadden, vroeg hij naar geld.
Bij de andere werkwijze doet hij zich op straat of telefonisch voor als enquêteur en vertelde de slachtoffers dat zij daarmee een geldbedrag of fashioncheques konden winnen. Tijdens de enquête werden steeds intiemere, seksueel getinte vragen gesteld en vervolgens werden deelnemers uitgenodigd in zijn woning. De slachtoffers werd voorgewend dat ze in het kader van de enquête steeds verdergaande seksuele handelingen moeten verrichten, dan wel vragen beantwoorden.
Impact op slachtoffers en maatschappij
‘Wat verdachte gedaan heeft, heeft een enorme impact gehad op de slachtoffers', aldus de officier van justitie. ‘ Ze durven ’s avonds niet meer alleen naar huis te fietsen. Schrikken als zij onverwacht worden aangeraakt. De verdachte heeft hun eigenwaarde en onbevangenheid afgenomen. Sommigen hebben psychische hulp moeten zoeken omdat ze wat hen overkomen is, niet alleen kunnen verwerken. Verdachte heeft doelbewust en berekenend gehandeld, zonder schijnbaar ook maar enige rem op zijn gedrag. Hij heeft zijn slachtoffers in verwarring achtergelaten. Ze voelen, geheel onterecht, schaamtegevoelens over wat hen is overkomen.’ Naast de impact voor de directe slachtoffers heeft de officier van justitie ook rekening gehouden met de gevolgen die deze reeks ernstige strafbare feiten teweeg heeft gebracht in de maatschappij. Het heeft gedurende een lange tijd in Nijmegen en omgeving grote onveiligheidsgevoelens opgeroepen.
Studentengluurder
De officier van justitie stond tijdens de zitting ook stil bij de gluurderpraktijken waarvan de man ook verdacht wordt. De gluurderpraktijken waarvan hij wordt verdacht, zijn een overtreding van de APV. De feiten waarvoor hij op zitting moest verschijnen zijn van een andere orde. Daarbij moet, volgens de officier, de impact van gluren niet worden onderschat. ‘De verdachte heeft in de afgelopen jaren met zijn grensoverschrijdende gedrag naar vrouwen, voornamelijk Nijmeegse studenten, voor enorm veel onrust gezorgd. Zelfs tijdens zijn geschorste voorlopige hechtenis is hij doorgegaan met dit gedrag, zoals blijkt uit de vele meldingen in het dossier.’
Het OM acht de man schuldig aan vier keer feitelijke aanranding van de eerbaarheid en een keer een poging daartoe. Daarnaast wordt hij verdacht van afpersing en een poging daartoe, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verleiding van een minderjarige. Een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar is passend aldus de officier van justitie. Gelet op alle rapportages in het dossier in combinatie met het PBC rapport ziet de officier onvoldoende aanknopingspunten om TBS te eisen.
De uitspraak volgt op 16 februari 2016.
Dit bericht delen: