Het idee begon in 2009 aan een keukentafel in Ubbergen met een gedeelde droom van duurzaam en gemeenschappelijk leven. Op 1 mei 2015 is Iewan, in de volksmond beter bekend als Strowijk, officieel in gebruik genomen. De woongemeenschap biedt plek aan gezinnen, woongroepen, alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens. Momenteel wonen er 44 volwassenen en 8 kinderen.
Van droom naar werkelijkheid
Het idee ‘Iewan’, voluit ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’, was geboren. 'Het heeft enkele jaren geduurd maar we waren erg blij toen op 17 maart 2014 het startsein voor de bouw werd gegeven', vertelt Mare Nynke Zijlstra, mede-initiatiefneemster van Iewan. Iets meer dan een jaar later werd de bouw voltooid. De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Daarbij werden ze ondersteund door ongeveer tweehonderdvijftig vrijwilligers.
Duurzaam en ecologisch
Duurzaam en ecologisch bouwen en leven staat bij de bewoners hoog in het vaandel. Bouwmaterialen, energieconcepten, installaties en waterhuishouding, bij alles is rekening gehouden met productiemethodes, verbruik en CO2-uitstoot.
Strobouw
Een uniek kenmerk van Iewan is de keuze voor stro als bouwmateriaal voor de buitenmuren. Tevens zijn er drie strohalmen terug te vinden in het logo van Iewan. Strobalen zijn aangebracht in een skelet van hout en vervolgens afgewerkt met leem. Bouwen met stro is niet nieuw. Wel nieuw is dat het hier gaat om een project in samenwerking met een woningcorporatie. Het bouwen met strobalen is een milieuvriendelijke manier van bouwen. Stro is namelijk een afvalproduct. Tevens kost het verbouwen en oogsten van stro minder energie dan het gebruik van ander bouwmateriaal.
Inspiratie vanuit Sieben Linden
'We zijn een weekend naar Sieben Linden gegaan, een ecodorp in het oosten van Duitsland, waar we onder de indruk raakte van de materialen die gebruikt werden', aldus Zijlstra. 'Stro en leem zijn natuurlijke materialen uit de omgeving, ze isoleren zeer goed, zijn dampdoorlatend en zorgen voor een prettig binnenklimaat.' De buitenmuren van stro werden aan de binnenzijde met leem afgewerkt. De buitenkant van het gebouw is voorzien van onbehandeld fsc-gecertificeerd hout. Waar beton onvermijdelijk was, is gekozen voor groen beton.
Leven in groepsverband
Naast dat de Iewan bewoners een bewuste keuze hebben gemaakt voor een ecologische manier van wonen en leven, is er ook gekozen voor het leven in groepsverband. Het Iewan project telt naast de woonruimtes ook verschillende werk- en activiteitenruimtes. Daarnaast worden er voorzieningen gedeeld zoals een huiskamercafé, luxe badkamers, wasmachines en vervoermogelijkheden.
Toekomstige ideeën
Zijlstra heeft met mede initiatiefneemster Hanneke Beld, Bureau Viertel opgericht. 'Wij willen ecologisch, gemeenschappelijk en betaalbaar wonen stimuleren en daarom richten we ons op woningcorporaties, gemeentes en bewonersinitiatieven. Tevens verzorgen we verschillende workshops, presentaties en trainingen om mensen op de juiste manier te informeren', vertelt Zijlstra.
Iewan geeft iedere eerste zondag van de maand een online rondleiding. Meer informatie over het project is te vinden op www.iewan.nl.