Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
6 april 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het Plein 1944.

Op de hoek van de Bloemerstraat en Doddendaal is in 1955 het Luxor Theater geopend. De moderne architectuur was destijds een boegbeeld van de wederopbouw. De bioscoop had 908 zitplaatsen en 2 voorstellingen per dag.

De naam Luxor werd al eerder gebruikt als naam voor een bioscoop in Nijmegen, van 1929 tot 1935 aan de Pater Brugmanstraat en van 1935 tot 1944 aan de Mariënburg.  Op de foto uit 1965 blijkt dat men in Nijmegen de film Doctor Zhivago voor de derde week kon zien om half drie en om acht uur. In 1960 kreeg de bioscoop een tweede zaal. Waarschijnlijk kon men er toen iets ruimer zitten want bij het sluiten van de bioscoop was het aantal zitplaatsen terug gebracht naar 856. In 1985 sloot de bioscoop haar deuren. De stoelen werden voor een prikkie verkocht; je moest ze zelf wel losschroeven.

Lelijkste pand

Na de bioscoop is in het pand een meubelwinkel gevestigd en daarna een witgoed zaak met op de eerste etage een sportzaak. Daarom stond het de laatste jaren bekend als het Intersportpand en is onlangs verkozen tot het lelijkste pand van Nijmegen. Het pand zal gesloopt worden en vervangen door nieuwbouw.


Dit plan ligt op tafel: http://www.bruisten.nl/index.php?keuze=kantoren&projectitem=46  



Perronoverkapping


Bij de bushaltes op het plein heeft een tijdje een overkapping gestaan. Na een gerechtelijke procedure, aangespannen door de eigenaar van een Chinees restaurant, moest die worden afgebroken. De overkapping belemmerde het uitzicht vanuit zijn restaurant.


Verslaggeving: Willem Spang


Dit bericht delen:

Advertenties