5 jaar cel geëist voor veroorzaken explosie Hillekensacker
Van onze redactie
9 februari 2021
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een celstraf van vijf jaar geëist tegen een 63-jarige Nijmegenaar. Hij zou op 13 mei 2020 een explosie hebben veroorzaakt in een woning aan de Hillekensacker. Als gevolg van de ontploffing ontstond grote schade aan huizen in de omgeving.
Het was omstreeks 17.00 uur op 13 mei vorig jaar, toen een woning in de 32e straat van de Hillekensacker explodeerde. Omstanders haalden de bewoner uit zijn woning. Hij raakte niet gewond. De politie arresteerde de man als verdachte van het bewust veroorzaken van de explosie.
Vermoedelijk met opzet veroorzaakt
Volgens de officier van justitie heeft de man de explosie met opzet veroorzaakt. De verdachte verklaarde tegenover de politie dat hij geen herinnering heeft aan de uren voorafgaand aan de explosie. Tegen omstanders die hem uit het puin haalden zou hij gezegd hebben dat zijn huis explodeerde terwijl hij aan het koken was.
De officier vindt het niet aannemelijk dat hij niet meer weet wat er aan de ontploffing vooraf ging. Vastgesteld is, onder meer op basis van gegevens van de gasmeter, dat er in 5 uur tijd die dag 21 kubieke meter gas de woning is ingestroomd, terwijl de man in de 9 dagen vóór 13 mei ongeveer 5 kubieke meter gas had verbruikt. Daarnaast is uit forensisch onderzoek gebleken dat de slang van het gasfornuis in de keuken moet zijn doorgesneden of doorgeknipt. Verder leek het leidingwerk voor de gastoevoer in de woning in orde.
Volgens de officier kan het niet anders dan de man het uitstromende gas moet hebben geroken, maar uit niets blijkt dat hij iets heeft gedaan om het ontploffingsgevaar af te wenden, bijvoorbeeld door het huis te luchten. Onduidelijk blijft waardoor het gas is ontploft. Alles bij elkaar - moedwillig een slang doorknippen, urenlang het gas laten stromen, niets doen om een ontploffing te voorkomen - komt de officier tot de conclusie dat de man de explosie met opzet heeft veroorzaakt.
Verminderd toerekeningsvatbaar
De officier sluit niet uit dat de man op deze manier uit het leven heeft willen stappen, hoewel de man tegenover de politie heeft ontkend dat hij suïcidale gedachten had. Hij heeft wel gezegd dat hij het zwaar had. Uit een gedragskundig rapport blijkt dat de man een aantal stoornissen en een ernstige alcoholverslaving heeft. De psychiater die hem onderzocht vindt de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.
Ondanks die verminderde toerekeningsvatbaarheid is de officier van mening dat de man verantwoordelijk te houden is - zij het verminderd - voor de explosie en de enorme schade die deze tot gevolg had. Ook rekent de officier het de verdachte zwaar aan dat hij omwonenden in groot gevaar heeft gebracht. Bij zo’n ernstig delict past een langdurige gevangenisstraf, in dit geval van vijf jaar.
Forse schade aan de omgeving
De ontploffing veroorzaakte een enorme ravage in de omgeving. Zeker twintig woningen raakten beschadigd. Een aantal bewoners moest tijdelijk de woning verlaten in afwachting van herstel. Een aantal gezinnen is nog steeds niet teruggekeerd. 'Het blijft een wonder dat er behalve de verdachte zelf niemand gewond is geraakt', zei de officier van justitie in zijn requisitoir.
Dit bericht delen: