[Column] LS Draagvlak

Carolus
24 februari 2021
Het gekrakeel rond de wettelijke basis voor de avondklok, het langzame vaccineren en de overige beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis zorgen ervoor dat het draagvlak voor het regeringsbeleid onder de bevolking behoorlijk afneemt. Ook in Nijmegen veroorzaken genomen en nog te nemen besluiten van het gemeentebestuur de nodige reuring.
Twee weken geleden sloeg Koning Winter onverwacht hard toe. Nijmegen veranderde in een feeëriek witte stad. Prachtig voor de kids en het fotoalbum maar best wel hinderlijk voor de bewoners van de wijken die afgesloten van de buitenwereld met smacht wachtten op een strooiwagen die niet kwam. Ze hadden het kunnen weten. In de meeste straten is nog nooit gestrooid en in 2018 schrapte het gemeentebestuur uit bezuinigingsdrift er nog eens 101 van de strooilijst. Op veel plaatsen was er geen doorkomen aan. Volgens wethouder Bert Velthuis moesten de ingesneeuwde ouderen en gehandicapten maar een beroep doen op de buren en familieleden; een nieuwe, ludieke invulling van mantelzorg. En nee, op DAR kon geen beroep worden gedaan, ook al stonden de reinigingswagens vanwege de barre omstandigheden in de remise en zaten veel medewerkers thuis. Velthuis` draagvlak liep een gevoelige deuk op.
De beleidsmakers van DAR besloten met vooruitziende blik dat de week erop – dus vorige week – maar beperkt vuilnis werd opgehaald, alleen daar waar de wagens konden rijden en alleen voor plastic zakken, niet voor de Gft-containers. Op haar website publiceerde DAR zelfs een nieuw afwijkend ophaalrooster. In het begin van de week kreeg Koning Winter een harde schop onder zijn kont en was de sneeuw in mum van tijd weer weg. Elke straat in de stad was weer normaal toegankelijk. Consternatie alom. Wat mocht nou wel en wat niet aan de straat? Mensen die toch hun groene bak aan de straat zetten werden via De Brug vriendelijk bedankt dat ze hun volle container weer van de straat plukten. Nee, inhaaldagen voor containers komen er niet. Met een beetje pech moet er nog voor twee weken afval bij. Maar zo groot zijn die bakken niet; dat gaat vast stinken. Wacht dus maar even met tuinklusjes en niet schrikken als je hier en daar ratten ziet rondsnuffelen.

Volgende week woensdag staat het hoofdpijndossier ‘Museum Het Valkhof’ op de agenda van de gemeenteraad. Er moet een beslissing genomen worden over de toekomst van het museum. Koopt de gemeente het pand voor 4,9 miljoen Euro en steekt zij vervolgens nog eens 11 miljoen in de noodzakelijke renovaties en herinrichting of niet? Is Museum Het Valkhof dan exit? Dat laatste is in ieder geval niet het plan van burgermeester en wethouders. Volgens B&W moet het museum voor Nijmegen behouden blijven. Het beschikt over een unieke collectie aan oudheidkundige, oude en moderne kunst; van alles wat en volgens critici van dat alles te weinig. De onderliggende vraag is natuurlijk ‘to be or not to be’. Is Nijmegen nog een stad met een echt museum met internationale allure of zakken we af naar de status van een provinciestadje met een allegaartje aan lokale museumpjes?

Museum Het Valkhof moet volgens het college dan ook voor de stad behouden blijven. Volgens de rekenmeesters kost de aankoop van het pand voor 4,9 miljoen Euro de gemeente niets. Wethouder Noël Vergunst: ‘We betalen het in dertig jaar af met de huuropbrengst.’
Dit besluit werd in de media breed aangekondigd. Tenminste, als de gemeenteraad – onze volksvertegenwoordiging – daarmee akkoord gaat. Die heeft het laatste woord en bestaat uit politieke partijen met ieder zo hun eigen ideeën en vraagtekens. Met recht. Museum Het Valkhof is geen succesnummer. Alleen al het gebouw heeft het hart van de gemiddelde Nijmegenaar nooit kunnen raken. Het werd getypeerd als ‘schoenendoos, zwembad, strijkijzer, de nieuwe Hema, en een elitair gebouw voor autisten’. Maar goed, daar moet je doorheen kijken. Dan zie je naast succesvolle tentoonstellingen toch vooral twintig jaar mismanagement, de ene bestuurscrisis na de andere, tegenvallende bezoekersaantallen en dieprode cijfers die al jarenlang op het bordje van de gemeente worden geschoven. Geen wonder dat veel partijen met argusogen kijken naar de dekking van 16 miljoen Euro voor aankoop- en verbouwingskosten. Dit dekkingsplan gaat uit van veel optimistische aannames. Er hoeft maar iets mis te gaan en Museum Het Valkhof wordt een bodemloze put. Een aantal politici heeft wijze lessen geleerd uit de aankoop van het Goffertstadion, ook al zo’n financieel zwart gat.

Van de drie Nijmeegse coalitiepartijen, Groen Links, D’66 en de SP, hebben alleen de eerste twee zonder meer verklaard achter de aankoopplannen van B&W te staan. De SP houdt een slag om de arm. Als de SP niet instemt moet het college op zoek naar andere partijen om aan een meerderheid van 20 zetels te komen. Groen Links en D’66 hebben er samen 17. Niet genoeg dus. Reken maar dat er deze week heel wat achterkamertjesgesprekken op het stadhuis plaatsvinden. Van alle partijen heeft tot dusverre alleen Stadspartij Nijmegen onomwonden verklaard tegen te stemmen. De rest zwijgt voorlopig in alle talen.
Het is niet de eerste keer dat de SP dwarsligt in de coalitie. Dat deed deze partij al eerder met de betaald-parkeerplannen van het college in de wijken van Nijmegen-West, de verdere versmalling van de Graafseweg en de bouwplannen op Veur-Lent. De SP-fractie heeft korte lijntjes met haar achterban en weet drommels goed dat die de deur van Museum Het Valkhof niet platloopt.
Reken maar dat alle politieke partijen bij het nemen van hun beslissingen het draagvlak onder de bevolking steeds serieuzer nemen. Volgend jaar maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het draagvlak van de partijen wordt er beslist niet groter op als de kosten van hun beslissingen door belastingverhogingen op de burger worden afgewenteld.

Wie wel voldoende draagvlak onder de Nijmegenaren heeft is Wilma Graat. Dat heeft de vishandel van familie Graat al decennialang. Geen wonder dat ze voor een ton in een nieuwe mobiele viskraam investeerde. Maar Wilma krijgt vanwege nieuwe Europese regelgeving hooguit een vergunning voor maximaal 5 jaar en dan heeft ze die ton er echt nog niet uit. Haar klacht werd afgewezen door de rechtbank en ze ging in hoger beroep bij de Raad van State. De uitspraak volgt binnenkort.

Ik hoop voor haar en alle Nijmegenaren dat ze wint. Ik moet er niet aan denken dat er een moment komt dat ik haar lekkerbekjes moet missen.

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.

Luister de column als podcast:

 


Dit bericht delen:

Advertenties