5 jaar gevangenisstraf voor veroorzaken gasexplosie in Hillekensacker

Van onze redactie
23 februari 2021
De rechtbank veroordeelt een 63-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor het veroorzaken van een gasexplosie in zijn woning. Daarbij moet de man een schadevergoeding betalen aan buurtbewoners. Door de explosie raakten meerdere woningen in de wijk zwaar beschadigd.
De man sneed op woensdag 13 mei 2020 rond 12 uur ’s middags de gasslang van zijn fornuis door en liet zijn woning volstromen met gas. Andere oorzaken voor het ontstaan van een gaslek zijn volgens de rechtbank uitgesloten. Om 5 uur ‘s middags ontplofte het gas. De aanleiding van die explosie kan niet worden vastgesteld. De man verklaarde vlak na de explosie tegen de politie dat de explosie mogelijk te maken had met een zelfmoordpoging. De man werd aangehouden als verdachte. Maar later verklaarde hij dat hij niet meer weet wat er precies gebeurd is. 

Toeval dat er niemand ernstig gewond is geraakt

De man liet zijn woning 5 uur lang volstromen met gas zonder de woning te luchten of hulp in te schakelen. Het is algemeen bekend dat een gaslek een ontploffing kan veroorzaken. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij dit deed in een woonwijk. Op het moment van de explosie -op een woensdagmiddag - waren er veel buurtbewoners, waaronder kinderen, thuis. In een straal van minimaal 100 meter zijn brokstukken en dakpannen aangetroffen en de naastgelegen woningen zijn totaal verwoest. Het is een wonder dat er niemand ernstig gewond is geraakt of is overleden. Dit is niet te danken aan het handelen van de man te danken, maar aan toeval.

Verminderd toerekingsvatbaar

De psychiater en psycholoog concludeerden na onderzoek dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank houdt hiermee rekening bij de strafbepaling. Desondanks is een lange gevangenisstraf volgens de rechtbank passend. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Dat is gelijk aan de celstraf die door het Openbaar Ministerie werd geëist.

Schadevergoeding buurtbewoners

Door de explosie konden meerdere buurtbewoners een tijd lang niet in hun huis wonen. Zij hebben veel moeten regelen en alle schade moeten laten herstellen. Bovendien zijn veel buurtbewoners zo erg geschrokken dat zij psychische klachten hebben overgehouden aan de explosie. De man moet aan ruim 20 buurtbewoners schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 70 duizend euro. De rechtbank wees ook een aantal vorderingen af, omdat deze meer onderbouwing nodig hebben voordat de rechtbank ze kan toewijzen. De benadeelde partijen waarvan de vordering is afgewezen kunnen bij de rechter in een civiele zaak alsnog proberen de schade op de man te verhalen. 

Schadevergoeding woningstichting

De vordering tot schadevergoeding van 750 duizend euro van de woningstichting wordt niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank vindt de schadepost onvoldoende onderbouwd. Niet kan worden vastgesteld wat de werkelijk geleden schade is en welke schade vergoed wordt door de verzekering. Om te kunnen vaststellen wat de werkelijke schade is, is meer informatie nodig. Deze informatie kan de woningstichting in een civiele procedure in het geding brengen.


Dit bericht delen:

Advertenties