Dubbele demonstratie zaterdag in centrum: pro en contra Wilders

Van onze redactie
4 april 2014
Morgenmiddag vinden tegelijkertijd twee protestacties plaats in het centrum van Nijmegen. De ene is een pro Wilders demonstratie, de andere is een anti Wilders manifestatie. Er zijn goede afspraken gemaakt met beide partijen en zij zullen niet in elkaars vaarwater gaan zitten.

De pro Wilders demonstratie kwam als reactie op de aangifte van burgemeester Bruls tegen de uitspraak van Geert Wilders op de verkiezingsavond. De organisatie van de pro Wilders mars is het daar niet mee eens en wil steun betuigen aan Wilders. Aan het einde van de mars, waarvan de route geheim blijft, willen de deelnemers aangifte doen tegen Bruls. De juridische grond hiervoor is smaad. De organisatie zegt alles in goede banen te zullen leiden. Er zullen geen racistische uitingen te horen en te zien zijn, hier zal anders direct tegen worden opgetreden door henzelf. De tocht start om 13.00 uur vanuit het Kronenburgerpark.

'Wilders sluit ook jou uit' 

Een tegengroepering reageerde weer op de aankondiging van de pro Wilders mars en wil laten zien dat ‘Wilders en zijn racistische gedachtegoed niet geaccepteerd worden in Nijmegen.’ Zij vinden dat het de laatste maand duidelijker dan ooit is geworden dat racisme een springlevend probleem is. “Wat Wilders zegt is walgelijk, hij speelt groepen in de bevolking tegen elkaar uit en zaait haat.” Daarom roepen zij iedereen op om mee te manifesteren tegen racisme. Er zal geen tocht worden gelopen maar op de Ganzenheuvel zal om 13.00 uur een manifestatie plaatsvinden met muziek en limonade. Het moet een antiracisme feest wordt met medewerking van enkel dj’s en rap, een Klezmer band en een Nijmeegse folkband.

De woordvoerder van de burgemeester laat desgevraagd weten dat beide partijen hun evenement hebben aangemeld en er afspraken gemaakt zijn om alles ordelijk te laten verlopen. De politie zal ter begeleiding aanwezig zijn.

Het is voor beide kanten nog afwachten hoeveel mensen mee zullen doen, een schatting is moeilijk te maken.


Dit bericht delen:

Advertenties