De studenten voeren actie voor een basisbeurs, die het mogelijk maakt om schuldenvrij te kunnen afstuderen. Ook moet er compensatie komen voor de leenstelselgeneratie. Om de basisbeurs mogelijk te maken moet er extra geld naar het onderwijs gaan. In 2014 werd het leenstelsel ingevoerd, studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand en de gemiddelde studieschuld loopt per student al snel op tot 35.000 euro.
Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United merkt op: ‘De studenten zijn enorm gemotiveerd om te protesteren tegen het leenstelsel. Het leenstelsel is echt een schuldenmachine. Het zadelt de studenten op met een enorme schuld, nog voordat ze aan hun werkende leven kunnen beginnen. Daarbij wordt de arbeidsmarkt ook steeds onzekerder en het is maar de vraag of ze na hun studie (snel) een baan kunnen vinden.’
Lyle Muns, voorzitter LSVB, vult aan: ‘Een generatie die dus met een schuld begint, maar ook de rekening van de coronacrisis en vergrijzing moet betalen, moet dealen met de klimaatcrisis en een huizenmarkt die volledig op slot zit.’
Discussie
Gelijktijdig met de actie op het Kelfensbos vond er via een livestream op YouTube een discussie plaats tussen studenten en drie docenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In deze discussie stonden onderwerpen centraal die studenten nu erg bezighouden, zoals de woningmarkt, mentale gezondheid en kansenongelijkheid.
Veel politieke partijen hebben een aanpassing of zelfs afschaffing van het huidige leenstelsel in hun verkiezingsprogramma opgenomen.