[Column] LS Met z`n allen

Carolus
24 maart 2021
Deze woorden zijn nog nooit zo veel gebruikt als gedurende het verloop van de pandemie. Te pas en te onpas gebruiken politici deze dooddoener om mensen te binden en te mobiliseren.
Onwillekeurig hoor ik dan op de achtergrond Henny Huismans liedje `met z`n allen`, waarmee hij zijn populaire mini-playbackshow telkens afsloot.

Het is een veelgebruikte managementstruc, waar we steeds opnieuw intrappen. Kijk uit als een manager deze woorden gebruikt voor een mislukking of een impopulaire maatregel: `Toen hebben we er met z`n allen voor gekozen`. Je wordt beduveld waar je bij staat. Meestal is de beslissing alleen genomen door de directie en zijn de medewerkers niet eens gehoord, laat staan gevraagd. Die waren hard aan het werk. De directie zit er immers niet voor niets en bestaat uit wijze, duurbetaalde mensen die weten wat goed is voor de toko; follow the leader. Als iets goed uitpakt streelt het je eer en vooral die van het management. De directie weet immers wat de mensen willen en wat goed is voor de organisatie. En jij bofkont, maakt immers deel uit van `met z’n allen`. Maar o wee als de uitkomst tegenvalt. Dan ben je medeplichtig aan het falen en denk je `had ik maar`. De directie wast hoe dan ook haar handen in onschuld en incasseert vervolgens riante salarissen en exorbitante bonussen alsof er niets aan de hand is.

Politici houden ons voortdurend deze uitgekauwde worst voor. `Als we ons met z`n allen houden aan de afgekondigde regels, dan kunnen we met z`n allen binnenkort weer volop genieten van de geneugten des levens. Follow the leader!` Pure illusie. Natuurlijk krijgen zij nooit alle neuzen dezelfde kant op en houden we ons niet met z`n allen aan de regels. Met z`n allen betekent ook: echt met zijn allen, zonder uitzonderingen, allemaal; één voor allen, allen voor één. `Alleen samen krijgen we corona onder controle`.
Verkiezingsslogans gooiden er nog een schep bovenop: `samen sterker verder`, `samen zijn wij Nederland`, we hoeven nu alleen maar door te pakken. Tja, met wat dan?


Natuurlijk vinden we dat regels er voor iedereen zijn. Maar ook voor mij? En altijd, en overal? Staatssecretaris Mona Keijzer raakte besmet en het hele kabinet kreeg het advies om zich te laten testen. Niet nodig volgens mooie Hugo. De afstandregels waren voldoende in acht genomen.
De tv-beelden van de afgelopen dagen uit de Stadhouderskamer in het Tweede Kamergebouw laten heel wat anders zien. Hugo`s uitspraken zijn inmiddels net zo betrouwbaar als zijn paspoort: gatenkaas.
Niet alleen Willem Engel en consorten lachen zich helemaal krom. Hoe langer de crisis duurt, des te meer we de sleetse regels en de saaie sleur willen doorbreken. De oneliners en het opgeheven vingertje motiveren niet langer. We weten het nou wel; corona heeft maling aan regels en oneliners. Corona lacht de politici, het OMT en Jaap van Dissel vierkant uit en dompelt ons onder in een derde en volgende golf. Toch willen `met z`n allen` onze vrijheid terug. Liever vandaag dan morgen.
Nu!

Het crisismanagement maakt de crisis alleen maar groter. Het trage vaccineren en de willekeurige besluiten brengen velen tot uiterste wanhoop. Steeds vaker moet de rechter eraan te pas komen om regel numero één, `Follow the leader`, af te dwingen.
 
Follow the leader. Vorige week woensdag deden we dat weer. Met z`n allen vierden we `het feestje van de democratie`, gingen we braaf naar de stembus en zat menigeen na afloop met de gebakken peren.

Nee, we gingen niet met z`n allen achter Mark Rutte aan. We hebben meer leiders in de aanbieding. Sommige lijsttrekkers komen op voor een eerlijke toekomst, andere weten wat echt telt of willen kleur bekennen. Een paar leven in een geromantiseerd verleden en willen Nederland weer van ons maken. Ook de groen weidse landschappen met torenhoge windmolens voor de deur, zijn voor vele een brug te ver.
Mark Rutte omarmde als een gulle staatsman alles en iedereen en zo koos een ruime meerderheid voor het oude vertrouwde leiderschap en niet voor een nieuwe variant. Terwijl Sigrid Kaag op tafel danste en anderen hun wonden likten, zong Rutte stilletjes het oude melodietje van Henny Huisman:
 
`Hier stond je dan vanavond, het was wel spannend, maar toch ook fijn
Maar zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn

We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door
Want wie niet tegen z`n verlies kan, die is maar zielig hoor
Met z`n allen, met z`n allen!`
 
Ook Nijmegen verschoot van kleur. Het groen van Groen Links is erg flets geworden. Jesse`s trouwe aanhang ziet klaarblijkelijk toch niets in een langdurige verbintenis. Zonder Lisa Westerveld, die met voorkeurstemmen werd herkozen, was de schade nog groter geweest. Ook de SP leverde flink in. Alleen D`66 gooide, als enige van de drie Nijmeegse coalitiepartijen, hoge ogen. De vraag is wat dit voor een gevolgen heeft voor onze stad. Voorlopig niets. De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas volgend jaar. Misschien dat de coalitie wat voorzichtiger wordt in haar stellige overtuigingen en meer rekening houdt met oppositie en de burgers. Een ding is zeker; de campagne voor volgend jaar wordt achter de schermen volop in de steigers gezet. De messen worden geslepen. Hopelijk laten de politieke gelukszoekers en avonturiers onze Karelstad, ons Havanna aan de Waal links liggen. Nog meer versnippering kunnen we niet gebruiken. Dan gaan we met z`n allen zeer zeker de boot in.
 
Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.


Luister de column als podcast:


Dit bericht delen:

Advertenties