Medewerkers en studenten Radboud Universiteit luiden op 6 april de noodklok

Van onze redactie
2 april 2021
De universiteiten staan door structurele onderfinanciering onder druk. Het aantal studenten blijft stijgen, terwijl de financiering per student afneemt. Daarom voert een brede coalitie van docenten, studenten, wetenschappers en bestuurders van de 14 Nederlandse universiteiten door heel het land coronaproof actie op dinsdag 6 april. Ook in Nijmegen wordt actie gevoerd.
Onder de noemer ‘Op naar een Normaal Academisch Peil’ vragen zij de politiek om het niveau van hoogwaardig academisch onderwijs te beschermen. Zij roepen het toekomstige kabinet op structureel 1,1 miljard euro extra in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te investeren zodat Nederland haar innovatiepositie kan behouden en uitval van docenten en wetenschappers kan voorkomen.

Het water staat bij de universiteiten tot aan de lippen. Het aantal studenten neemt al jaren sterk toe, terwijl de financiering per student achterblijft. Met als gevolg dat er te weinig tijd en geld beschikbaar is om goed onderzoek te doen of goed onderwijs te geven. Veel docenten doen noodgedwongen hun onderzoek in de avonduren of het weekend. Door de structurele onderfinanciering moeten universiteiten te vaak docenten inzetten die alleen lesgeven en geen ruimte hebben voor onderzoek. Het wetenschappelijk onderwijs verarmt, doordat deze docenten geen onderzoek kunnen doen. Juist die verwevenheid van onderzoek en onderwijs is essentieel voor de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs.

Rector bij actie in Den Haag

Op initiatief van WOinActie is een brede coalitie ontstaan die op dinsdag 6 april in universiteitssteden lokale acties houden en samen een landelijke actie in Den Haag organiseren. Han van Krieken, Rector Magnificus van de Radboud Universiteit is ook in Den Haag aanwezig: ‘De verwevenheid van onderzoek en onderwijs is cruciaal voor de kwaliteit van het academisch onderwijs. Door toenemende studentenaantallen heeft een deel van de docenten te weinig tijd over om zelf onderzoek te doen. Dat moet stoppen.’

Actie in Nijmegen

Ook in Nijmegen voeren medewerkers en studenten actie. Politicologiestudente Jasmijn Vos: ‘Ik voer actie omdat ik graag zie dat studenten van een zo goed mogelijke kwaliteit van onderwijs kunnen genieten, die ook voor docenten haalbaar is.’ Universitair hoofddocent Willem Halffman: ‘Zoals in het hele onderwijs en zelfs de hele publieke sector, zijn er gewoon meer mensen nodig, in plaats van noodverbanden met zogenaamd 'slimme oplossingen'’. In verband met de veiligheidsvoorschriften moeten actievoerders zich vooraf aanmelden via het intranet van de universiteit (RadboudNet), is er een maximum aantal bezoekers en wordt anderhalve meter afstand gehouden.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties