[Column] Bijwerkingen
Carolus
7 april 2021
In de bijsluiter lees ik de volgende mogelijke bijwerkingen: trombopenie, purpura, hemolytische anemie, pruritus, urticaria, exantheem, maar ook alledaagse verschijnselen zoals allergieën, leverfalen, uitslag, zweten, netelroos, depressie, verwardheid, hallucinaties, maagpijn, diarree, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Laat dat laatste nou net de reden zijn waarom ik dat paracetamolletje met coffeïne wil innemen. Werkt als een tierelier, maar als ik dat allemaal eerder geweten had! Ik schuif het pilletje maar even aan de kant. Straks misschien.
Gelukkig zijn de bijwerkingen uiterst zeldzaam. Gelukkig zit er in het doosje ook een bijsluiter, waarmee ik met gemak drie columns kan vullen. Die kleine lettertjes had ik kunnen lezen en dan had ik het geweten. Meestal doen we dat niet. We kiezen voor een geneesmiddel omdat we ergens last van hebben en daar snel vanaf willen. We weten dat er altijd risico`s zijn, maar slechts zelden gaat het mis.
Dat dacht de politiek ook toen ze in 2012 de rol van de koning uit de kabinetsformatie schrapte. Het benoemen van een formateur door Zijne Majesteit paste niet meer in onze moderne democratie. Daarvoor in de plaats kwamen er verkenners, benoemd door de Tweede Kamer. Een bijsluiter voor de werkwijze van deze padvinders, of de vrouwelijke variant ervan `gidsen`, ontbrak. Zonder kompas doken de dames Ollongren en Jorritsma de politieke jungle in en struikelden na twee dagen over een kiekje van een fotograaf. Ze sleurden als onverwachte bijwerking een vergeetachtige hopman Rutte mee in een slangenkuil. Aan de kant stonden briesende brulapen en hongerige hyena`s eensgezind klaar om deze onverwachte bijvangst met huid en haar te verslinden. Zwaargehavend verliet Rutte na een marathonstrijd het slagveld en hij kreeg van zijn beoogd politiek dreamteam een trap na met de boodschap: je wordt bedankt, maar zoek liever een functie elders. En zo werd het kiekje van een fotograaf misschien wel Rutte`s fatale bananenschil.
De onverwachte bijwerkingen van dit beschamende politieke moddergevecht kunnen gigantisch zijn: wantrouwen, een slepende formatie en zelfs nieuwe verkiezingen. Daar zit Nederland niet op te wachten. Wel op snelle vaccinering, een uitweg uit de lockdown en perspectief voor de toekomst.
Politieke bijwerkingen zijn meestal onvoorspelbaar en helaas aan de orde van de dag. Helaas geven de partijen geen bijsluiters bij hun verkiezingsprogramma`s. Je stemt op een partij in de hoop op een goede uitwerking. Nog voor de formatie begonnen is, blijkt het middel erger dan de kwaal. Incompetentie, schijnheiligheid en kwakzalverij doen de rest.
Vorige week debatteerde de Nijmeegse gemeenteraad urenlang over het opstarten van een referendum over de bouwplannen op Veur-Lent. Er komt eerst een grote representatieve stadspeiling over de toekomst van dit mooie stukje groen. Een referendum is voorlopig op de lange baan geschoven.
Met één hamerklap ging de raad wel akkoord met de bestuursfusie van de Scholengroep Rijk van Nijmegen en de Alliantie Voortgezet Onderwijs. Beide schoolbesturen tellen samen 13 middelbare scholen in Nijmegen en omgeving met zo`n 2000 personeelsleden en ruim 16.000 leerlingen. De schoolbesturen willen fuseren vanwege een verwacht sterk teruglopend leerlingenaantal. Een breed onderwijsaanbod met veel keuzemogelijkheden moet behouden blijven. `Niet groter maar breder’.
De gemeenteraad stemde unaniem in met het verzoek. De beide besturen hadden hun huiswerk goed gedaan. De 32 pagina`s tellende Fusie Effect Rapportage staat in `feelgoodtaal` vol met doortimmerde argumenten. Alle schoolleiders zouden al staan te juichen en personeel en ouders worden bij de hele besluitvorming betrokken. En niet onbelangrijk, deze bestuursfusie kost de gemeente geen drol.
In de instemmingsaanvraag schreven de besturen: `In de organisatie op school-, locatie-, of afdelingsniveau worden door de bestuurlijke fusie geen veranderingen of aanpassingen doorgevoerd.`
Was deze aanvraag misschien de bijsluiter bij het dikke pak fusiedocumenten en niet echt bedoeld om door te lezen?
Alle rapen waren gaar toen enkele dagen voor de raadsvergadering naar buiten kwam dat de besturen al maandenlang geheime onderhandelingen voeren over een fusie tussen het Dominicus College en het Kandinsky College. Het Dominicus College zou haar vestiging zelfs moeten opgeven. Het personeel, ouders en leerlingen weten van niks en vrezen voor hun baan en de school van hun keuze waar ze met ziel en zaligheid al hun energie insteken. Het bordje `welkom` kan omgeruild worden voor het bordje `totale opheffingsuitverkoop`. Zoek maar een plaats elders!
De eerste gevolgen waren voorspelbaar: boosheid, verwardheid, depressies en heel veel hoofdpijn.
Zo snel kan het gaan met deze bestuursfusie, die door onze gemeenteraad als een hamerstuk werd afgedaan. Welke geheime onderhandelingen zijn er nog meer gevoerd? Welke scholen moeten er nog meer aan geloven? Krijgt het nieuwe bestuur niet te veel macht? Hoe eerlijk en transparant is dit nieuwe bestuur? Is er sprake van nieuw leiderschap of van ouderwetse achterkamertjespolitiek? Kan dat nog wel met de huidige bestuurders? Dat hadden de vragen van de gemeenteraad moeten zijn. De maandenlange geheime onderhandelingen over de toekomst van de twee scholen doen het ergste vrezen.
Ik heb het paracetamolletje niet meer nodig. Een glas water is genoeg en een pilsje werkt al helemaal als een tierelier.
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.
Luister de column als podcast:
Dit bericht delen: