Museum Het Valkhof ontvangt schenking tekening Raquel Maulwurf

Van onze redactie
11 mei 2021
Museum Het Valkhof heeft een bijzonder werk van Raquel Maulwurf geschonken gekregen door de particuliere verzamelaar Jos Ruijs. Het gaat om het kunstwerk LZ 129 Hindenburg 6 V '37 Lakehurst, NJ - IV, een tekening van houtskool en pastel van de explosie van de Hindenburg zeppelin in 1937.
Raquel Maulwurf is bekend om haar aangrijpende tekeningen waarin de menselijke destructie centraal staat. In haar werk weet zij gruwelijke gebeurtenissen te transformeren in adembenemende voorstellingen. Directeur Hedwig Saam volgt Maulwurf al vele jaren: ‘Haar werk past naadloos bij de nieuwe koers van Museum Het Valkhof, waarin de mens met al zijn emoties, talenten en tekortkomingen centraal staat. Het museum is dan ook bijzonder blij met deze genereuze schenking.’ 

De Hindenburg

LZ 129 Hindenburg 6 V '37 Lakehurst, NJ - IV is deel van een reeks houtskooltekeningen waarin Maulwurf de ramp met de LZ 129 Hindenburg verbeeldt. Dit ‘vliegende paleis’ was na het aantreden van Hitler een prestigeproject van het naziregime. In 1937 ging het mis. Bij een landing explodeerden de gascellen met waterstof en stortte de Hindenburg ter aarde. Van de 97 passagiers kwamen er 35 om het leven. In haar tekening toont Maulwurf het sleutelmoment, waarop de staart van het luchtschip ontbrandt. Ze versterkt het gevoel van catastrofe door in de afbeelding van de vlammen en explosies met een stanleymes te kerven.

Raquel Maulwurf

Maulwurf (Madrid, 1975) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst (nu ArtEZ) te Arnhem, en aan het SAE International Technology College in Amsterdam. Haar werk was te zien in een groot aantal solo- en groepstentoonstellingen in onder meer Tokio, Londen, Milaan en Berlijn. In Nederland had ze solotentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Schiedam (2007) en Kunstmuseum Den Haag (2017). Maulwurf ontving in 2002 de Allianz Nederland Grafiekprijs en werd in 2006 genomineerd voor de Mario Razzano Prijs voor jonge kunstenaars.

Vrijwel al het werk van Raquel Maulwurf gaat in op de vernietiging van stad en landschap. Ze verwierf de afgelopen vijftien jaar grote bekendheid, vooral met haar houtskooltekeningen. Door kleur achterwege te laten, versterkt ze de dramatiek en de impact van haar voorstellingen. Tegelijk spreekt een enorme schoonheid uit het werk. Maulwurf toont zo op intrigerende wijze de aantrekkingskracht van verwoesting.

Hoewel Maulwurf nooit personen afbeeldt, werpt haar werk onmiddellijk de vraag op waarom de mens keer op keer zo gretig bijdraagt aan het vernietigen van de eigen leefomgeving door oorlog, verwoesting van de natuur en technologische hoogmoed.

Naast houtskooltekeningen maakte Maulwurf ook houtsneden, schilderwerken en installaties.

Dit bericht delen:

Advertenties