Demonstraties in centrum rustig verlopen VIDEO

Van onze redactie
5 april 2014
De twee demonstraties, contra en pro Wilders, die vanmiddag in het centrum werden gehouden zijn rustig verlopen. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan, de politie was dan ook in groten getale en duidelijk aanwezig om dat te voorkomen.
De groep pro Wilders demonstranten verzamelden zich onderaan in het Kronenburgerpark. Naar schatting zo’n 80 mensen liepen in de protestmars mee. Er werden vooral leuzen tegen Bruls geroepen. De onvrede tegen de burgemeester zit deels in het sluiten van café Goffertzicht en deels in de oproep en aangifte tegen Wilders. De tocht eindigde bij het politiebureau waar de twee organisatoren namens 99 mensen aangifte deden tegen burgemeester Bruls voor smaad. Dat er maar twee mensen naar binnen mochten was vooraf afgesproken met de politie. Hier waren veel mensen het niet mee eens en wilden zelf aangifte doen, wat een enkeling dan ook deed.

Op de Ganzenheuvel werd een manifest tegen fascisme en racisme gehouden.In een ontspannen sfeer luisterden de ongeveer 150 bezoekers naar muziek van een DJ en naar de sprekers. Live muziek werd door twee bandjes gebracht en er werd limonade uitgedeeld "Wij proberen positiviteit uit te stralen, die andere betoging gaat uit van het negatieve", aldus Tim, een van de initiatiefnemers.

Acht aanhoudingen

In totaal werden 8 mensen aangehouden uit de antiracisme hoek. Zij probeerden op de route van de voorstanders van Wilders te komen en werden door de politie gesommeerd daar weg te gaan. Na weigering, onder andere ook voor het niet tonen van legitimatie, werden zij aangehouden.

Pownews niet populair

Het team van Pownews was aan beide kanten niet populair. In het Kronenburgerpark vond iemand de vraagstelling niet helemaal zuiver en er ontstond even wat duw- en trekwerk.
Toen zij daarna op de Ganzenheuvel verschenen ontstond ook daar een kleine schermutseling. Sommige betogers kwamen bij de verslaggever verhaal halen over de berichtgeving van een fakkeloptocht enkele weken geleden in Arnhem. Een aantal aanwezigen wilde niet gefilmd worden door de zender die zij als racistisch en fascistisch bestempelen.

Dit bericht delen:

Advertenties