Gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat er aandacht is voor depressiviteit onder kinderen en jongeren. Circa 1 miljoen mensen hebben last van depressiviteit en 1 op de 5 jongeren krijgt ooit te maken met een depressie. Aandacht, en open over de problemen praten is dan vaak een steuntje in de rug.
De corona-beperkingen ten gevolge van de pandemie dragen in negatieve zin bij aan de kwetsbare mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 74% van de jongeren tussen 18-35 jaar lijdt onder de crisis. Vooral jongeren ervaren dat er een taboe rust op praten over hun depressie. Terwijl openheid, samen met effectieve hulp, juist een sleutelrol speelt in de zoektocht hoe hier mee om te gaan.
Stichting Open Mind
Stichting Open Mind brengt maatschappelijke onderwerpen op een artistieke en aansprekende manier onder de aandacht bij het grote publiek. Verschillende steden, zoals Amsterdam, Arnhem en Middelburg zijn Nijmegen voorgegaan. Dertig jongvolwassen ervaringsdeskundigen (18-35 jaar) maken met hun portretten en verhalen depressiviteit en mentale kwetsbaarheid zichtbaar en bespreekbaar.
Campagne #Oogvoorelkaar
De tentoonstelling Open over depressiviteit is naar Nijmegen gehaald als onderdeel van de campagne #oogvoorelkaar. In deze campagne richt Gemeente Nijmegen zich op bewustwording en het beter bespreekbaar maken van mentale kwetsbaarheid. In deze campagne vertellen ervaringsdeskundigen hun mooie en persoonlijke verhaal hoe het is om mentale klachten te hebben: https://www.nijmegen.nl/oogvoorelkaar