Nijmegen sluit 2013 financieel positief af

Van onze redactie
8 april 2014
Burgemeester en wethouders hebben het boekjaar 2013 afgesloten met een door de accountant goedgekeurde jaarrekening die een klein overschot van 0,7 miljoen euro laat zien. Het college heeft een bedrag van 25 miljoen euro opzij gezet voor toekomstige risico’s. Hierbij gaat het voornamelijk om mogelijke tegenvallers bij projecten waarvoor de gemeente in eerdere jaren grond heeft gekocht zoals in de Waalsprong.

De bezuinigingsoperatie waar B&W vanaf hun aantreden in 2010 mee bezig zijn, verloopt voorspoedig. De geplande besparing van 37 miljoen is nagenoeg volledig gehaald.

De Stadsrekening 2013 die B&W aan de gemeenteraad voorlegt is de laatste van het huidige college. Het coalitieakkoord “Werken aan een duurzame toekomst” dateert uit 2010. Intussen is de financiële tegenwind nog groter dan al werd voorzien. De economische crisis die begon in 2008 heeft veel langer aangehouden dan verwacht. Pas nu begint, heel voorzichtig, enig licht te gloren. De gemeente heeft te maken met massieve  ombuigingen die het Rijk doorvoert. Deze gaan gepaard met meer taken voor de gemeente, maar tegelijkertijd minder inkomsten. Ook de vastgelopen woningmarkt en tegenvallende bedrijvigheid leiden nog steeds tot grote financiële tegenvallers in gemeentelijke plannen voor woningbouw, winkels en bedrijventerreinen. 

Het college heeft zich genoodzaakt gezien om opnieuw een  reservering van  ruim € 25 miljoen opzij te zetten. Vorig jaar is al een verlies genomen van 70 miljoen.

Om toekomstbestendig te blijven is de gemeente al vier jaar met omvangrijke vernieuwingen en ombuigingen bezig. De realisatie van de geplande bezuinigingsopdracht van € 37 miljoen over de periode 2010-2013 is nagenoeg helemaal gerealiseerd (99,9 %). Een flink deel van de besparingen heeft het college gezocht in de gemeentelijke organisatie. Dit om Nijmegen en de voorzieningen voor Nijmegenaren zo veel mogelijk te ontzien. De gemeentebelastingen voor Nijmegenaren zijn beperkt gestegen en voor bedrijven heeft het college een trendbreuk doorgezet waarbij de lasten zijn verminderd. Nijmegen krijgt hiermee een beter imago als vestigingsstad voor ondernemers en bevordert zodoende de werkgelegenheid. Voor huurders is Nijmegen qua lokale lasten nog steeds de goedkoopste gemeente van Nederland. De  bezuinigingen op het gemeentelijk apparaat hebben onder andere geleid tot het vertrek van 115 ambtenaren in de leeftijd van 61-63 jaar. Behalve een besparing op loonkosten creëert de gemeente hiermee ook ruimte voor jongere medewerkers. Al met al sluit de gemeente met financieel solide beleid 2013 af met een door de accountant goedgekeurde jaarrekening die een voordeel van € 0,7 miljoen laat zien.

Verdere informatie over de stadsrekening is vanaf vandaag ook te vinden op www.nijmegen.nl/jaarverslag.


Dit bericht delen:

Advertenties