Preventieve bestrijding eikenprocessierups

Van onze redactie
9 april 2014
De gemeente Nijmegen start deze maand met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups, dit jaar drie weken eerder dan vorig jaar. Het gaat om een biologische bestrijdigingsmethode.

De bestrijding vindt plaats met een nevelspuit en door de verneveling verdwijnt 90% van de rupsen. De laatste 10% wordt weggezogen. Het voordeel van deze methode is dat de rupsjes dood zijn voordat ze de brandharen hebben. De brandharen van deze rupsen kunnen irritatie bij mensen veroorzaken.

Deze nieuwe aanpak, die twee jaar geleden is gestart, blijkt na monitoring een effectieve bestrijdingsmethode.

In maanden februari en maart is gezocht naar eilegsels en deze plekken zijn gemarkeerd. Gedurende de maand april worden de legsels in de gaten gehouden. Als de rupsen zijn uitgekomen wordt gewacht tot het blad groeit, de weersomstandigheden geschikt zijn en dan wordt het sein gegeven tot bestrijding. Vooraf is dus lastig aan te geven waar en wanneer er precies bestreden wordt.

Het biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddel wordt aangebracht op het blad. Door de elektrostatische werking krijgt de spuitvloeistof een negatieve lading mee zodat het hecht aan de positieve bladmassa. De methode is te vergelijken met een luchtballon die tegen kleding wrijft en blijft plakken.

Er wordt gebruik gemaakt van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor mens en milieu en natuurlijke vijanden van de rups, zoals sluipwespen en -vliegen, bijen en mijten, worden niet door het middel aangetast.


Dit bericht delen:

Advertenties