Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
13 april 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag is het de Sint Annastraat.

Het is een hardnekkig misverstand dat de Sint Annastaat vernoemd is naar Sint Anna, de moeder van Maria. De straat was een uitvalsweg die leidde naar het buurtschap Sint Anna en liep oorspronkelijk van het Keizer Karelplein tot de Fransestraat. Vanaf daar werd het de Sint Annalaan tot het spoor om daar over te gaan in de Mookscheweg. In 1906 werd besloten de hele straat tot de grens van de gemeente Heumen Sint Annastraat te noemen.

Op de foto Garage Moll met de benzinepomp die in 1956 overgenomen is door Van Bosch & Jansen. In 1988 in het bedrijf verhuist naar de Neerbosscheweg om plaats te maken voor een appartementencomplex. De garage aan de Neerbosscheweg is inmiddels ook gesloopt.

De benzinepomp kon wel aan de Sint Annastaat blijven en beschikt tegenwoordig ook over een shop en een postkantoor. Links achter de benzinepomp staat een kloosterachtig gebouw waarin de gloeilampenfabriek Splendor gevestigd was en nu gebruikt wordt als bedrijfsverzamelgebouw. Het gebouw stamt uit 1927 naar een ontwerp van architect H.A. Pothoven die ook tekende voor het Schippersinternaat aan de Sterreschansweg.

Het schijnt dat de echte Nijmegenaar altijd de volledige naam van de straat uitspreekt en nooit, zoals mensen van elders, het over de Annastraat hebben. Maar eens per jaar is het voor iedereen de Via Gladiola.



Verslaggeving: Willem Spang

Bron oude foto:Regionaal Archief Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties