[Column] LS Mannen met baarden

Carolus
25 augustus 2021
Mijn schoonmoeder had het niet zo op mannen met baarden. Die lieten hun eigen gezicht niet zien, hadden wat te verbergen en waren daarom niet helemaal te vertrouwen. Ik denk niet dat ze Willem Alexander binnen zou laten.Totaal onverwacht stonden de woest bebaarde talibanstrijders in de straten van Kaboel, katapulteerden Afghanistan regelrecht terug in de donkerste middeleeuwen en zetten daarmee de VS en de hele westerse wereld in hun hemd.
De twintig jaar durende oorlog, wederopbouwmissies, meer dan 2000 miljard dollar en duizenden gesneuvelde of voor het leven getekende militairen, blijken voor niets te zijn geweest. Terwijl op het vliegveld van Kaboel mensen die voor zichzelf en hun kinderen geen enkele toekomst zien in het Islamitisch Emiraat en radeloos van angst proberen weg te komen, vliegen in de Haagse politiek de verwijten over en weer.

Erg fraai was het allemaal niet. Te laat begonnen met evacueren, te bureaucratisch, wie wordt wel en wie niet toegelaten, ministers die elkaar of de inlichtingendiensten de zwarte piet toespelen en politieke partijen die uit dit menselijk drama voor eigen politiek gewin een slaatje willen slaan.

Tot overmaat van ramp trekken de Afghaanse godsstrijders zich helemaal niets aan van het decadente westen en al helemaal niets van vrouwen als Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol. Vrouwelijke politici passen nu eenmaal niet in hun uitleg van de sharia.

Onze politici zagen het allemaal niet aankomen. Hadden ze maar wat minder tijd besteed aan politieke binnenhofspelletjes wie het met wie wil doen, wat beter geluisterd naar echte Afghanistandeskundigen en minder naar carrièrediplomaten die achter het veilige hoge hek van de ambassade niet in de gaten hadden wat er echt speelde in dat godvergeten land. Hadden ze zich maar wat meer verdiept in de geschiedenis van land en volk, dan waren ze misschien minder verrast geweest door het succes van de Taliban, de ineenstorting van het Afghaanse leger en de overhaaste vlucht van de corrupte regering van president Ashraf Ghani.

Maar je ergens echt in verdiepen is niet de meest in het oog springende eigenschap van onze politici. In Den Haag regeert de waan van de dag. Voor alle eerlijkheid: niet alleen in Den Haag maar ook in Washington, Londen, Berlijn en Parijs. Ook daar gaat om populariteitscijfers en het winnen van verkiezingen.

Al meer dan tien jaar wordt door Afghanistankenners gewaarschuwd voor het nu uitgerolde scenario. Het is in feite nog steeds een middeleeuws land, waar 70 procent van de bevolking niet kan lezen en schrijven. Regionale criminele krijgsheren maken sinds mensenheugenis de dienst uit en zijn verwikkeld in stammenoorlogen en moorddadige vetes. Corruptie is net zo normaal als het drinken van thee. Afghanistan is ‘s werelds grootste opiumproducent, 10 procent van de bevolking heeft een drugprobleem. Er werd vooral gevochten om bezit en toegang tot de papavervelden. Dat worden de grondstoffen. Volgens geologen zit ervoor minstens 1000 miljard dollar aan koper, ijzer, goud en lithium in de grond. Engeland en Rusland probeerden de stammen al eerder onder controle te krijgen. Dat liep uit op regelrechte mislukkingen, omdat de Afghanen ondanks alle onderlinge conflicten en tegenstellingen een trots volk vormen en geen buitenlandse overheersers en baardloze vreemde invloeden dulden.

Dat hadden de verantwoordelijken allemaal kunnen weten. Beter naar de geschiedenis kijken; kwestie van oorzaken en gevolgen, l`histoire se répète, leer van eerder gemaakte fouten. We leren het onze kinderen op school, maar klaarblijkelijk hebben de politici geen geschiedenis in hun vakkenpakket gehad! Mark Rutte wel, die is er zelfs op afgestudeerd, maar heeft er vast geen herinnering meer aan.

Het westen, de VS voorop, brachten de afgelopen twintig jaar naast een klein beetje onderwijs, vrouwenemancipatie en humanitaire hulp vooral oorlog en ellende. Er werd volop geïnvesteerd in modernisering van het Afghaanse leger, waarmee corrupte politici als Karzai en Ghani hun eigen zakken vulden. Soldij werd niet uitbetaald. Dat deed de taliban wel, zelfs het dubbele. Waarom zou je dan nog vechten?

Je zult trouwens maar meegewerkt hebben aan de westerse overheersing. Misschien heb je uit armoe als taxichauffeur westerlingen rondgereden, hun toiletten schoongemaakt of een eitje voor hen gebakken. Dan ben je nu wel de sjaak en volgens de baardmannen van de Taliban een landverrader. Geluk bij een ongeluk: in Afghanistan hebben alle mannen een baard!

Ook Hugo de Jonge kweekt tegenwoordig een baard. Het is nog twijfelachtig wat het eindproduct wordt. In ieder geval neemt het vertrouwen in hem evenredig af naar mate zijn baardstoppels groeien.

De protestmarsen onder de noemer van Unmute Us afgelopen zaterdag, maken wel duidelijk dat ons kabinet met verschillende maten meet. Wel opeengepakte voetbalwedstrijden en een Grand Prix met camping in Zandvoort voor zo`n 200.000 bezoekers, maar geen festivals, zelfs niet onder de door dezelfde minister bedachte en wetenschappelijk goedgekeurde Field Lab voorwaarden. Het valt echt niet meer uit te leggen.

Maar ja, prins Bernhard jr., mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort, heeft ook een baard. Ons kent ons! Misschien heeft hij Hugo wel een baardtrimmer cadeau gedaan.

In ons gemeentebestuur heeft alleen wethouder Bert Velthuis een baard waarop menig talibanstrijder jaloers zou zijn. Als verantwoordelijke wethouder voor Openbare Ruimte en Bereikbaarheid heeft hij zijn sporen meer dan verdiend. Denk maar eens aan de versmalling van De Graafseweg en het plaatsen van 171 meter hoge windmolens op het Engi-terrein. De bewoners van de Molenweg zijn erg blij dat hun straat een permanente sluiproute dreigt te worden en de bewoners van de wijk Koningsdaal zijn in hun nopjes met de verwachte geluidsoverlast en slagschaduw van de windmolens. Of niet soms? Kwestie van oorzaken en niet doordachte gevolgen.

Had mijn schoonmoeder misschien toch gelijk?

Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column van Carolus.

Luister de column als podcast:


Dit bericht delen:

Advertenties