Virtual reality tijdens maagonderzoek in CWZ

Van onze redactie
26 augustus 2021
Het CWZ start een unieke studie naar het gebruik virtual reality (VR) als afleiding bij patiënten die een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) ondergaan. CWZ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat VR op deze manier toepast.
Meer comfort voor patiënt

Voor patiënten is een kijkonderzoek van de maag niet fijn. Medisch psychologen Froukje de Vries en Mattanja de Ruiter starten daarom samen met maag-darm-lever arts Adriaan Tan en verpleegkundig endoscopist Anneloes Bakker deze studie. Froukje: ‘We willen met behulp van VR het comfort voor patiënten verbeteren en ingrepen zo prettig mogelijk laten verlopen. VR kan het mogelijk maken dat meer patiënten een maagonderzoek zonder roesje (sedatie) ondergaan.’ Adriaan: ‘Een patiënt hoeft dan misschien niet meer voor de gastroscopie te worden opgenomen. Zodra het onderzoek voorbij is, kan hij dan direct weer eten en verder gaan met zijn dagelijkse dingen.’

Leren en inspireren

Adriaan: ‘In CWZ gebruikt de pijnkliniek onder leiding van pijnspecialist Robert van Dongen al VR bij de behandeling van patiënten met chronische rugpijn. Hierdoor zijn we geïnspireerd om te kijken wat VR in de zorg voor maag-darm-lever patiënten kan betekenen. We kwamen al snel uit bij een kijkonderzoek van de maag. Om de mogelijkheden te onderzoeken, zijn we vervolgens om tafel gegaan met medisch psychologe Froukje de Vries in CWZ, die het gebruik van VR binnen ons ziekenhuis heeft geïnitieerd.’

Onderzoek in de praktijk

In eerste instantie is een test gedaan met een klein aantal patiënten. Ze kregen tijdens het onderzoek een VR-bril op en konden naar beelden kijken die ze zelf vooraf hadden uitgekozen. Mattanja & Froukje: ‘De reacties waren positief, van ‘wow, vet!’ en ‘je bent echt even ergens anders’ tot ‘wat fijn dat ik de arts gewoon kan horen en kan communiceren!’ Op basis van de testresultaten heeft CWZ-subsidie ontvangen van het wetenschapsfonds om deze studie die loopt tot begin 2022 te starten. Patiënten met maag-darm-lever klachten die via de huisarts worden doorverwezen naar CWZ, krijgen eerst een afspraak op de polikliniek MDL. De MDL-arts bespreekt en beslist samen met de patiënt of een gastroscopie nodig is. Hierbij kan de patiënt aangeven of hij mee wil doen met de studie. In totaal kunnen 100 patiënten meedoen, die boven de 18 zijn en geen of langer dan vijf jaar geleden een gastroscopie hebben gehad.

Even in een andere wereld

Uit verschillende video-modules van SyncVR Medical kan de patiënt kiezen wat hij wil zien. Dat wisselt van een safari in Afrika en beelden van de Grand Canyon tot zwemmen met dolfijnen en meditatieoefeningen. Omdat er geen roesje (sedatie) nodig is, kan de patiënt bovendien op ieder moment contact maken met de arts of verpleegkundige: hij kan hen altijd horen en zij hem.


Dit bericht delen:

Advertenties