Kinderboerderijen gecontroleerd door Dierenpolitie

Van onze redactie
11 april 2014
Afgelopen week heeft de Dierenpolitie onaangekondigd alle kinderboerderijen in Nijmegen gecontroleerd op het welzijn van de dieren. Bij de algemene controle werd gekeken naar de hoeveelheid voedsel en water en of alle hokken schoon zijn. Ook de hoeven en de hoorns werden gecheckt en steekproefsgewijs de gebitten. Bij de controles bleek dat alles prima in orde is.
Van de kinderboerderijen staan er drie onder gemeentelijk toezicht. Dat zijn Het Boerke in Neerbosch-Oost, Kobus aan de Floraweg en Lindenholt in de Hegdambroek. Het weitje in het Kronenburgerpark wordt door een particuliere stichting gerund en de Goffert kinderboerderij staat onder toezicht van Stichting Driestroom.

Sinds 2010 is het naar aanleiding van de uitbraak van Q-koorts verplicht om alle oormerken van vee te registreren in de databank van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit). Dit omdat Q-koorts een op mensen overdraagbare ziekte is maar ook voor de dieren zelf: zou er een uitbraak in de regio komen dan worden alle dieren zonder oormerk zonder pardon geruimd. Bij het ontbreken van de registratie krijgt de eigenaar een maand de tijd op dit alsnog te doen.

Alles bleek keurig op orde te zijn; ook de oormerken waren allemaal geregistreerd. De Dierenpolitie heeft zelfs niet eens een waarschuwing hoeven te geven en is blij met dit resultaat.

Bij kinderboerderij de Goffert, die jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers trekt, worden de dieren dan ook door vele ogen in de gaten gehouden. Stichting Driestroom (begeleiding voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking), heeft hier ongeveer 30 mensen voor. Naast de beheerder en een aantal vrijwilligers, werken er drie mensen die de 22 assistenten dagelijks begeleiden. “De mensen werken allemaal met veel enthousiasme en veel liefde voor de dieren. Naast het recreatieve gedeelte speelt educatie bij ons ook een hele grote rol.”

Dit bericht delen:

Advertenties