Straatkolken in Nijmegen beter leesbaar door nieuwste kolkensensor

Van onze redactie
30 september 2021
Wethouder Bert Velthuis was vandaag aanwezig bij de presentatie van de nieuwste kolkensensor, ontwikkeld door Zoolt. Door de nieuwste technologie is de vulgraad van een straatkolk nu zichtbaar op afstand. Dit is nu nog in de testfase. Het levert belangrijke informatie over de effecten van extreme regenval op en ook de mogelijkheid tot optimalisatie voor het werken van Dar.
Een mooie verbinding tussen Nijmeegse bedrijven Zoolt en Dar. Samen bekeken zij of ze met een sensor kunnen meten hoe vol een straatkolk is. Dit werd mogelijk gemaakt door een subsidie van provincie Gelderland. Met deze sensor kan de stand (hoogte) van het water in de kolk gemeten worden. Als er bijvoorbeeld een regenbui is geweest, is ook zichtbaar hoe snel de straatkolk weer leegloopt. “Deze objectieve data maakt het mogelijk om beter voorbereid te zijn op hevige regenval en ook onze inzet verder te optimaliseren.” Bart de Bruin, directeur Dar.

Data gestuurd werken

Een nieuwe technologie dat zorgt voor efficiënt en data gestuurd werken. De gegevens van de sensor worden verzameld in een dashboard en bieden met verschillende kleuren inzicht waar en wanneer welke straatkolk geleegd moet worden. Zo kan Dar gericht werken en hoeft zij niet elke straatkolk te legen in dezelfde tijd. Rens Rovers, business developer Zoolt:Een straatkolk in een woonwijk kan bijvoorbeeld minder snel vol zitten dan een straatkolk aan een doorgaande weg. Op iedere locatie is het anders. Het is daarom superhandig om deze sensoren in te zetten.’

Klimaatadaptatie

Bert Velthuis, wethouder gemeente Nijmegen: ‘Als gemeente zetten wij de komende jaren in op technologie. Hierbij ligt de nadruk op innovatie en circulaire kansen. Met deze nieuwe manier van data verzamelen kunnen we hopelijk weer stappen zetten op het gebied van klimaatadaptatie’

Proef in Nijmegen

Op dit moment voeren Zoolt en Dar een proef uit in Nijmegen, maar uiteindelijk kan de sensor wereldwijd impact maken want, een vergelijkbare oplossing bestaat nog niet. De eerste resultaten zijn positief. In de toekomst krijgen meerdere straatkolken de kolkensensor.


Dit bericht delen:

Advertenties