NEC pakt in slotfase punt bij AZ: 1 - 1

Van onze redactie
13 april 2014
NEC heeft voor de veertiende keer dit seizoen gelijkgespeeld. In Alkmaar kwam de formatie van Anton Janssen kort na rust via een penalty van Nemanja Gudelj met 1-0 achter. Kort voor het sluiten van de markt redde Kevin Conboy toch nog een punt.

Van meet af aan zag NEC een fel AZ tegenover zich. De Alkmaarders, die midweeks door Benfica werden uitgeschakeld in het Europa League-toernooi, domineerden het spel. Grote kansen leverde dit echter niet op, omdat NEC geconcentreerd verdedigde.

Na een aftastende openingsfase kroop NEC wat meer uit zijn schulp. Via Michael Higdon en Geoffrey Castillion werd zorgvuldig de aanval gezocht, wat Jakob Jantscher na een kwartier spelen een kans op leek te gaan leveren. De Oostenrijker kon net niet snel genoeg anticiperen op een pass van Higdon. Dit gaf NEC het gevoel dat er wat te halen viel in het AFAS Stadion en binnen een zeer kort tijdsbestek kreeg de Nijmeegse formatie van Anton Janssen twee opgelegde kansen voor de openingstreffer: Geoffrey Castillion draaide zich op fraaie wijze vrij van zijn directe tegenstander en bood zichzelf een vrije doortocht richting keeper Esteban. De doelman reageerde echter alert. In diezelfde aanval belandde de bal voor de voeten van Jakob Jantscher, wiens inzet maar rakelings naast ging.

Ondanks deze goede fase van NEC moest het het initiatief weer aan de Alkmaarse gastheren laten, maar het lukte AZ niet om kansen te creëren. Pas na een klein halfuur liet de bekerhouder wat noemenswaardig zien: Steven Berghuis kon van net buiten het zestienmetergebied uithalen. Jubilerend keeper Dennis Gentenaar, die zijn 175e competitieduel voor NEC speelde, redde echter knap.
 

Vlak voor rust leek AZ toch op een voorsprong te komen. Na een voorzet van buitenspeler Steven Berghuis kon aanvoerder Nick Viergever bij de tweede paal vrij binnenschieten. Gentenaar hoefde echter niet reddend op te treden, want Gouweleeuw schoot hard en hoog over.

Direct na de onderbreking ging AZ naarstig op zoek naar de openingstreffer. Binnen de kortste keren schoot Nemanja Gudelj op de paal, waarmee de toon werd gezet. NEC kon daar in de beginfase nauwelijks wat tegenover zetten en diende zich te beperken tot tegenhouden. Dat verliep aanvankelijk voorspoedig, totdat Lasse Nielsen na tien minuten spelen in het strafschopgebied de bal ongelukkig tegen zijn hand kreeg. Scheidsrechter Dennis Higler wees onverbiddelijk naar de stip. Dennis Gentenaar was kansloos op het schot van AZ-middenvelder Gudelj.

NEC was aangedaan door de plotselinge tegenslag en kon maar sporadisch tot een aanval komen. AZ werd steeds sterker en kon een aantal goede kansen creëren, maar telkens stond de uitstekend keepende Gentenaar op de goede plek - met een paar sublieme reddingen hield de doelman zijn ploeg in de wedstrijd.

Een klein kwartier voor tijd lijkt Denni Avdic het duel op slot te gooien. Na een te korte terugspeelbal van Lasse Nielsen mocht de ingevallen spits alleen op keeper Gentenaar af, die wederom zijn klasse toonde en tot twee keer toe een inzet van Avdic onschadelijk maakte.

Kort voor tijd komt NEC plotseling op gelijke hoogte. Een afgeslagen corner wordt terug het zestienmetergebied ingebracht en bij de tweede paal is Kevin Conboy er als de kippen bij om de gelijkmaker aan te tekenen. In een hachelijke slotfase, waarin Roy Beerens voor AZ nog de lat trof, weet NEC stand te houden en spelen de Nijmegenaren - voor de veertiende keer dit seizoen - gelijk.


Dit bericht delen:

Advertenties