Archeologische opgravingen door scholieren

Van onze redactie
14 april 2014
Vandaag is het project Nijmegen graaft! van start gegaan. Groep 5 van basisschool de Hazensprong beet het spits af en kreeg voorlichting van Robin Jansen van museum Het Valkhof.  Hierna een workshop en vervolgens begon het echte graven.

Er zijn inmiddels 25 scholen aangemeld voor dit bijzonder project. Het is voor het eerst in Nederland dat het publiek wordt betrokken bij een opgraving. Een uniek project dus, dat de deelnemers op toegankelijke en laagdrempelige manier in contact brengt met tweeduizend jaar oud archeologisch materiaal. Alle gravers krijgen professionele begeleiding van ervaren archeologen van de gemeente Nijmegen en in het tegenovergelegen Honigcomplex is een kleine expositie en hebben lezingen en workshops plaats. De gemeente werkt hierbij nauw samen met Museum Het Valkhof en Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Een opgravingssessie duurt twee uur. Na een korte uitleg over het archeologisch proces en de geschiedenis van deze locatie gaan de deelnemers onder begeleiding van professionals de put in. Daar verrichten zij de werkzaamheden die op dat moment nodig zijn: naast het graven, kan dat het wassen en zeven van zand zijn, of het uitvoeren van metingen. Natuurlijk kan er geen garantie gegeven worden dat er iets bijzonders gevonden wordt. Wel verlaat iedereen de put met meer kennis van het vak en een unieke ervaring.

Alle informatie is te vinden op www.nijmegengraaft.nl


Dit bericht delen:

Advertenties