Stichting Nijmegen blijft in Beeld viert 30-jarig bestaan

Van onze redactie
15 april 2014
Op 22 februari 1984 organiseerde de historische vereniging Numaga een lezing in het kader van de herdenking van het bombardement op Nijmegen in 1944. Daarbij werden enkele Polygoonjournaals uit die tijd vertoond. Enkele aanwezige Nijmegenaren besloten ter plekke op zoek te gaan naar meer filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen, met als doel een filmcollectie over de stad bijeen te brengen. Om dit plan vorm te geven werd een comité opgericht en de stichting Nijmegen Blijft in Beeld was geboren.

Net als voorgaande jaren vond er een voorjaarvoorstelling plaats in de Vereeniging, zowel een middag- en een avondvoorstelling, met als thema 'we hebben wat te vieren'. Burgemeester Bruls en wethouder Kunst waren bij de avondvoorstelling te gast. Voorzitter Joost Rosendaal bedankte in zijn openingswoord de ongeveer honderd vrijwilligers, de sponsoren en donateurs die zich al dertig jaar inzetten voor de stichting. Na een kort overzicht van de geschiedenis van Nijmegen blijft in Beeld konden de aanwezigen genieten van oude films passend bij het thema.

Zilveren Waalbrugspeld voor Marcel Claassen

De heer M.M. Claassen (66) ontving tijdens de feestavond uit handen van burgemeester Bruls de Zilveren Waalbrugspeld. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld gedurende 30 jaar. De heer Claassen is nog de enige actieve medewerker van het eerste uur. Hij wordt al 30 jaar de Nijmeegse evenknie van Philip Bloemendal, dé stem van het Polygoonjournaal, genoemd. De heer Claassen is het letterlijke ´wandelende´ archief van de stichting, maar ook van de KNBLO en de stichting 4Daagse.

Nieuw materiaal altijd welkom

De stichting zoekt, beheert, archiveert, digitaliseert en vertoont filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen. Ook leveren zij bewegende beelden aan tentoonstellingen en musea zoals de expositie Bommen op Burgers, die nog te bekijken is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Ook verzorgt Nijmegen blijft in Beeld op verzoek voorstellingen voor kleinere  gezelschappen in verzorgingshuizen, musea en wijkcentra.

De stichting is altijd nog op zoek naar nieuw beeldmateriaal, zowel film als foto, die de geschiedenis van Nijmegen belichten. Mocht u nog materiaal hebben komt de stichting graag met u in contact. Het inmiddels verzamelde archief is te vinden op de site van het Regionaal Archief Nijmegen
http://studiezaal.nijmegen.nl/   


Dit bericht delen:

Advertenties