Kandidaten voor Nijmegenaar van het Jaar naar Nijmeegs stadspanel
Van onze redactie
1 december 2021
Vandaag zijn de namen van vijf kandidaten voor de titel Nijmegenaar van het Jaar 2021 naar het digitale stadspanel gestuurd. Daar wordt de komende tijd gestemd om uit te maken wie dit jaar de titel zal krijgen.
Voor de titel Nijmegenaar van het Jaar zijn deze keer dertien kandidaten voorgedragen. Een onafhankelijke voordrachtscommissie heeft een voorselectie gemaakt van vijf kandidaten. Deze zijn op woensdag 1 december 2021 naar het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, gestuurd. Op 10 januari 2022 zal tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente bekend worden wie de winnaar is.
De volgende vijf kandidaten zijn nu nog in de race (in alfabetische volgorde):
Boubaker Bouchalga
Boubaker Bouchalga werkt als jongerenwerker bij Bindkracht 10 (in de wijken Dukenburg en Lindenholt) en heeft in coronatijd zijn werk en werktijden succesvol omgezet naar online jongerenwerk. Tijdens de Ramadan veranderde hij zijn werktijden naar de nacht, zodat hij in contact kon blijven met de jongeren. Het inzetten van influencers, een FIFA-toernooi, winacties op sociale media: hij deed het allemaal. Vanuit Bindkracht 10 is men blij dat er weer meer fysiek mag, maar online jongerenwerk loslaten? Dat niet. Boubaker: “Het werkt, omdat het laagdrempelig is, jongeren digitaal sneller bereikbaar zijn en sociale media een belangrijk onderdeel van hun leven is.” Bindkracht 10 geeft mensen waar nodig een duwtje in de rug. Boekaber Bouchalga is het aanspreekpunt op straat, organiseert activiteiten in de wijk en werkt als begeleider. Vooral tijdens de coronacrisis en de Ramadan is deze organisatie onmisbaar.
Sinan Can
Sinan Can zet Nijmegen op de kaart als excellent documentairemaker, kreeg in 2021 De Tegel voor Bloedmineralen, de talkroute, maar hij is ook voortdurend op vrijwillige basis actief voor allerlei Nijmeegse activiteiten. Van duurzaamheid tot dingen voor jongeren. In 2021 werd de documentaire ‘Het verraad van Chora’ uitgezonden over de slag bij Chora, een vervolg van onze missie in Afghanistan uit 2016. In september 2021 werd de documentaire tweeluik My 9/11 uitgezonden waarin Sinan Can samen met Floortje Dessing te zien is. Op 27 september 2021 werd ‘Retour Kalifaat’ uitgezonden, die hij samen met Danielle van Lieshout maakte. Programmamaker Sinan Can verbindt zijn internationale reportages en documentaires in het midden oosten, Irak, Saoedi-Arabië, ver weg op pad, met een boodschap voor de wereld, maar toch altijd aandacht voor Nijmegen.
Oscar Hoiting
Oscar Hoiting is gedurende de hele COVID-pandemie als intensivist en medisch manager van de Intensive Care van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis sterk betrokken en zeer bevlogen om de zorg aan de COVID-patiënt optimaal te laten verlopen en daarnaast ook oog te hebben voor de zorg aan de reguliere patiënt. In een hectische tijd wist en weet hij zijn team gemotiveerd te houden en kan hij in begrijpelijk taal en met indringende voorbeelden (ook voor de tv) uitleggen wat de consequenties zijn voor de patiënt, familie en collega’s. Met de voordracht van Oscar Hoiting worden ook zijn team, alle overige medewerkers van het ziekenhuis en alle zorgmedewerkers in de stad Nijmegen, nogmaals voor het voetlicht gebracht als dank voor hun essentiële bijdrage in hun ‘strijd’ tegen COVID.
Thomas Klein Goldewijk, Sem van der Linden en Sam Suidman
Frisse Gedachtes is begin 2020 bedacht door voetbalvrienden en studenten Thomas Klein Goldewijk, Sem van der Linden en Sam Suidman. Door de coronapandemie raakten veel studenten in een sociaal isolement en de online lessen zorgden voor een hogere studiedruk.
Frisse Gedachtes is een platform wat, met name het afgelopen jaar, veel heeft betekend voor studenten. Studenten gingen zwaar gebukt onder de coronapandemie en alle maatregelen. Frisse Gedachtes is een goed vangnet waarop studenten anoniem met andere (psychologie)studenten kunnen chatten. Bij zwaardere gevallen springt een supervisor bij, dat is meestal een medewerker van de kindertelefoon of 113 Zelfmoordpreventie. Het platform organiseert ook wandelingen (waaronder ‘Fontys Walks’), waarbij studenten elkaar kunnen ontmoeten. De lokale besturen organiseren evenementen en lezingen over angst, stress en somberheid. Frisse Gedachtes is inmiddels actief op zo'n twintig universiteiten en hogescholen in Nederland, tienduizenden studenten hebben er gebruik van gemaakt.
Janneke van Lier en Kihoro Ngugi
Janneke van Lier en Kihoro Ngugi werken al sinds 1999 samen aan de talentontwikkeling en inclusie van Nijmeegse scholieren en jongeren met een migratieafkomst. Eerst vanuit stichting Whaa! die startte op het AZC met alleenstaande minderjarige asielzoekers. Later organiseerden ze onder andere het festival/ podium de Oase. Daarna zijn zij gestart met stichting New Rootz die zich sinds 2012 richt op de ontwikkeling, talenten en kansen van jonge vluchtelingen en jongeren met een migratieachtergrond. Afgelopen jaar, in 2021, heeft New Rootz veel activiteiten georganiseerd tijdens de Lock downs in Nijmegen. Naast de reguliere programma's met de scholieren van de Internationale Schakelklas (Ponthem College) en het ROC (programma maatschappelijke diensttijd), organiseerden ze hiphop-, dans- en muziekworkshops en talentenavonden voor Nijmeegse jongeren van onder andere het Mondial College, op verschillende plekken (op scholen maar ook in de buitenlucht onder de Waalbrug en de Oversteek). Deze activiteiten betekenden voor ruim 250 jongeren een korte, maar zeer wenselijke doorbraak uit de isolatie van het corona thuiszitten. Ze spelen een cruciale rol in Nijmegen voor de jongeren, voor de betrokken scholen en voor andere samenwerkingspartners.
Dit bericht delen: