'Beweegborden' brengen patiënt CWZ in beweging

Van onze redactie
7 december 2021
Juist als je ziek bent, is blijven bewegen erg belangrijk. Door te bewegen tijdens de ziekenhuisopname voorkom je dat de patiënt complicaties krijgt en is er meer kans op een beter herstel. Daarom introduceerden neurologieverpleegkundigen Marjon Migchielsen, Annemieke Roelofs en Tessa Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in samenwerking met stichting Vrienden van CWZ 'beweegborden' op de afdeling.
Wat is een beweegbord?
Een beweegbord is een middel om de patiënt zoveel mogelijk te stimuleren tot beweging binnen de mogelijkheden die er zijn in een ziekenhuis. Met behulp van pictogrammen wordt op het bord aangegeven wat de patiënt zelf kan doen aan beweging en waar ondersteuning bij nodig is. De pictogrammen geven bijvoorbeeld aan of de patiënt uit bed kan, hoeveel minuten per dag de patiënt mag bewegen en welke hulpmiddelen hierbij nodig zijn. Zo zijn de bewegingen speciaal op de patiënt afgestemd en kan dit veilig gebeuren. ‘We zien ook vaak dat de familie vragen heeft: ‘mag moeders een stukje lopen?’ of ‘hoe komt vader uit bed?’. De beweegborden bieden dus niet alleen duidelijkheid aan de patiënt en verpleging, maar ook aan familie en naasten’, legt Annemieke uit.

Herstel en structuur
Weinig bewegen tijdens een ziekenhuisopname kan nadelige gevolgen hebben, zoals achteruitgang van de mobiliteit, verminderde conditie, afname van spierkracht, meer kans op complicaties en een langere opnameduur. Dit maakt bewegen dus belangrijk, maar de beweegborden zijn niet alleen hiervoor van belang. ‘Eigenlijk gaan de beweegborden om meer dan alleen bewegen. De borden zijn een middel om zo normaal mogelijk door een ziekenhuisopname te komen, met een ritme dat lijkt op dat van thuis. De borden bieden dus een stukje structuur’, vertelt Tessa. Op de beweegborden staan tips zoals het dragen van stevige schoenen, het gebruik maken van een rollator of ander hulpmiddel, maar ook het dragen van een bril en of gehoorapparatuur. Dit alles maakt de thuiskomst na opname gemakkelijker.

Een ziekenhuiscultuur van bewegen
Vooral ouderen gaan snel achteruit als ze veel op bed liggen. Zij hebben minder reserves, legt Marjon uit. De initiatiefneemsters willen de ziekenhuiscultuur van ziek zijn en op bed liggen veranderen naar ziek zijn en bewegen. ‘De cultuur in het ziekenhuis is dat mensen veel op bed liggen. Terwijl bewegen juist zorgt voor een kortere opname en beter herstel’, vertelt Marjon. Deze cultuurverandering past bij de missie van Vrienden van CWZ om mensen in beweging te brengen. Mentaal, zodat ze weer vertrouwen krijgen en de regie kunnen pakken in hun leven. Maar ook fysiek, zodat ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan herstel, behoud van conditie of minder snelle achteruitgang. Joost Engel, bestuurslid van Vrienden van CWZ, vult aan: ‘We vinden het als stichting belangrijk om dit project te steunen, omdat vitaliteit en bewegen hoog op onze agenda staat. Hiermee willen we net iets extra’s betekenen in het welzijn van de patiënt.’

Op de foto: Marjon Migchielsen, Annemieke Roelofs en Tessa Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Vrienden van CWZ
Vrienden van CWZ zorgt voor net dat beetje extra aandacht voor patiënten en naasten. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.


Dit bericht delen:

Advertenties