[Column] LS Langzaam
Carolus
15 december 2021
Net te langzaam, dacht Lewis Hamilton knarsetandend toen Max Verstappen in de laatste bocht aan hem voorbijflitste op weg naar het erepodium en de champagne. Te langzaam, denken miljoenen burgers die ongeduldig op hun boostershot wachten nu Omikron Delta erg snel van pole position verdringt. Te langzaam en misschien wel te laat, denken al die mensen die op hun uitgestelde operatie wachten. Wel erg langzaam, denkt het Nederlandse volk dat al 275 dagen geërgerd zit te wachten op een nieuw kabinet dat echte besluiten durft te nemen.
Nou ja, nieuw? De oude coalitie wordt gewoon voortgezet. Voor velen is het oude wijn in nieuwe zakken, of zelfs oude wijn van oude zakken. VVD, CDA, D66 en Christen Unie presenteren vandaag het nieuwe regeerakkoord. Er wordt een compleet nieuwe weg ingeslagen en drastisch afgerekend met de eigen blunders uit het verleden. Een nieuw team staat fris en vrolijk klaar in de coulissen om met een ongekende dadendrang puin te ruimen en in een nieuwe bestuurscultuur een open en eerlijke strijd met de volksvertegenwoordiging aan te gaan. Een deel daarvan heeft de messen al geslepen en wacht likkebaardend op vers vlees. Probleem is dat het nieuwe team nog lang niet compleet is. Heel veel deskundige kandidaten bedanken bij voorbaat voor zo`n hondenbaan als minister of staatssecretaris.
We zullen het zien. In ieder geval komt Hugo niet meer terug als Coronaminister. De laatste maanden was hij volgens een meerderheid van de bevolking veel te langzaam en zelfs te laat met het nemen van harde maatregelen om corona een ferme optater te geven. Hij solliciteert zich kapot naar een functie elders. Misschien iets in de schoenenbusiness bij Van Lier, Van Bommel of Van Haren?
Eén van de meest effectieve besluiten die hij nog net kon nemen is de kerstvakantie voor scholen met een week uit te breiden. Onder de schoolgaande jeugd gieren de besmettingscijfers de pan uit en ze nemen het virus mee naar huis. Als je de kinderen een week voor Kerstmis thuishoudt zijn ze uitgesnotterd als opa en oma bij het kerstdiner aanschuiven en anders als toetje een flinke hap corona krijgen. Zelfs lerarenorganisaties en het OMT geven hetzelfde advies. Arie Slob en Hugo de Jonge wilden daar niets van weten. De achterstanden zijn al zo groot en elke minuut onderwijs is meegenomen. Bijlessen en huiswerkbegeleiding zijn al praktisch onmisbaar voor succes. Dat is niet gratis en alleen weggelegd voor kindertjes uit welgestelde gezinnen. Politiek onverkoopbaar, dus nee, liever geen extra week vakantie.
Mooi geredeneerd, maar de praktijk ziet er heel anders uit. Halve klassen zitten al thuis. Leerkrachten zijn ziek of in quarantaine en degenen die overblijven werken zich het snot voor de ogen. De week voor de kerstvakantie staat ook bol van ‘leuke dingen’ zoals kerstvieringen, kerstetentjes, projecten en goede doelenacties.
Zo werd ik deze week verrast door een groepje kinderen die namens hun school kwam collecteren voor het goede doel. Of ik iets over had voor de Nijmeegse voedselbank. Ik kreeg heel beleefd een zelf geknutselde collectebus onder de neus gedrukt. Natuurlijk had ik nog wat kleingeld; tere kinderzieltjes wil je echt niet kwetsen.
Hun juf had klaarblijkelijk geen tijd gehad zich te verdiepen in de collecteregels. Minderjarigen mogen in Nijmegen alleen collecteren onder begeleiding van een volwassene. Maar juf was in geen velden of wegen te bekennen. Ze viel hoogstwaarschijnlijk in bij een andere groep of misschien was ze wel bezig met het boodschappenlijstje voor de kerstinkopen.
De leerlingen vonden hun inzamelingsactie best leuk. Maar of hun citoscore daar nou beter van wordt?
De middelbare scholen zijn nu al druk in de weer om de wervingsacties voor nieuwe brugklasleerlingen op de starten. Dat is geen langzaamaanactie, daar moet je als de kippen bij zijn. In Nijmegen zijn er namelijk veel te weinig leerlingen voor veel te veel scholen. De concurrentie is moordend. Zonder voldoende aanmeldingen geen school meer. Op het Dominicuscollege weten ze er alles van. Scholen halen dus alles uit de kast om vers bloed te krijgen.
Nu is de jeugd van tegenwoordig erg kieskeurig. Het moet vooral flitsend zijn. Ze komen echt niet meer af op ‘der, die of das’, de stelling van Pythagoras, het periodiek systeem of een correcte spelling van de Nederlandse taal. Niet leuk en veel te langzaam, daar trapt geen leerling meer in. Vandaar dat er peperdure marketingbureaus worden ingehuurd voor een wervende campagne.
De scholen hebben hun aanbod al geruime tijd uitgebreid met vele extra’s die de schooltijd tot een ‘Experience, Challenge of Xplore’ maken, compleet met zelfregie-uren, waarin je zelf kiest wat je wilt leren. Ouderwetse docenten die geduldig uitleggen hoe het eigenlijk allemaal zit zijn ingeruild voor sprankelende ‘coaches’. Uitgerust met de modernste psychologische trukendoos en een oneindig begrip voor alle puberproblemen coachen die hun pupillen liefdevol en met diplomagarantie naar een gouden toekomst.
Zo’n coach heb je wel nodig om de weg te vinden in al die leuke dingen die onze Nijmeegse scholen bieden en waar een simpel pretpark als de Efteling hartstikke jaloers op is.
Een heel kleine greep uit de extra’s: cultuurreizen, zeilkampen, skireizen, uitwisselingen, 3D Design, sieraden maken, fotografie, dans, theater, musical, architectuur, design, lego-robotica, programmeren, vloggen, gamen, Chinees, 2-talig onderwijs, international business, sport, extra sport en topsport.
Gelukkig staan EHBO en reanimeren ook op het programma, want die heb je als leerling wel nodig. Die verzuipt in al deze leuke, flitsende extra’s naast alle saaie, tijdrovende dingen die toch echt moeten. Dat trekt een simpel puberbrein niet. Dan heb je wel bijlessen of huiswerkbegeleiding nodig om alles weer op een rijtje te krijgen. Op de meeste scholen kost dat de ouders extra geld. Die hebben trouwens ook al voor al die leuke extra’s mogen betalen, want daarvoor hebben de scholen geen geld. En als ze daar wel geld voor vrijmaken dan zijn de klassen geheid overvol. Dat is voor de docenten helemaal niet leuk. Dan gaat het veel te langzaam voordat alle kindertjes uit de klas al die dingen die echt moeten helemaal begrijpen.
Snapt u de logica van ons onderwijssysteem nog? Nee, dan wordt het hoog tijd voor bijles.
Ik wens al mijn trouwe lezers een mooie kerst. Doe alle leuke dingen langzaamaan, want dan breekt ook uw lijntje niet.
Carolus
Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.
Dit bericht delen: