Lux doet mee met landelijk cultuurprotest Kapsalon Theater

Van onze redactie
19 januari 2022

Vandaag transformeren theaters door het hele land zich tot kapsalon, kerk, sportschool en meer. Vanmiddag startte LUX met een actie. De stadsschouwburg liet eerder deze week al weten niet mee te mogen doen van de gemeente en vanmorgen annuleerde ook de Thiemeloods de geplande actie.

Lux en de Thiemeloods kregen vanmorgen te horen dat zij de geplande activiteiten als onderdeel van het landelijke cultuurprotest Kapsalon Theater niet door mochten laten gaan. Eerder deze week kreeg ook de stadsschouwburg, nadat zij aangekondigd hadden mee te doen met de ludieke actie #kapsalon, een waarschuwing van de gemeente dat er geen toestemming is om actie te voeren. Lux besloot toch deel te nemen aan het landelijke cultuurprotest, maar rekening te houden met de geldende maatregelen.

''Je kunt ons de mond snoeren maar wij blijven zingen en creëren. Je kunt ons aan schakels leggen maar wij blijven bewegen. Je kunt ons dichthouden maar wij blijven een podium voor de makers. Helaas werd ons onschuldige protest gedwarsboomd maar als onze sector ergens goed in is, is het wel het vinden van creatieve oplossingen'', meldde LUX. In het gebouw werd gesport door medewerkers van LUX. Bezoekers mochten niet naar binnen om deel te nemen, maar konden in de foyer bij het café wel een 'coffee to go' halen, mits zij een mondkapje droegen. Op de muur werden beelden van kappersstoelen en sport geprojecteerd. Het knippen van haren van bezoekers was helaas niet mogelijk

Pien Houthoff, directeur LUX: “We vinden het belangrijk om mee te doen aan deze actie om van ons te laten horen: cultuurinstellingen zoals LUX kunnen coronaproof en veilig open. We vervullen met onze programma’s en café een belangrijke maatschappelijke functie: ontspannen met een mooie film-, debat of theatervoorstelling, napraten hierover in het café. Voor de geestelijke gezondheid heel belangrijk en dus ook ‘essentieel’. Door mee te doen aan deze actie willen we laten merken dat we nu ook echt meer perspectief nodig hebben. Vanuit de behoefte aan een lange termijn visie, om af te stappen van de willekeur en het jojo-effect. Daarnaast vragen we aandacht voor de makers die veel te weinig steun hebben ontvangen tijdens de hele coronaperiode.”

Buiten gaven muzikanten en singer-songwriters Collin Hoeve, Etan Huijs, Elise Bos en John Carrie twee keer een live-concert. Het publiek genoot met een warme kop koffie van de muziek. Oud-theaterdocent en cultuurliefhebber Pink Tarenskeen toverde haarzelf om tot Miss Boa en deelde cultuurbonnen uit. Als de boa's van Bureau Handhaving van de gemeente bonnen zouden uitdelen, zou zij een cultuurbon teruggeven. Zover kwam het niet, er werden geen bonnen uitgedeeld.


Dit bericht delen:

Advertenties