Ronald Waterman was bijna tien jaar oud toen hij in het doorgangsgetto Theresienstadt arriveerde. Aan de deportatie en de akelige aankomst heeft Ronald Waterman nog zeer levendige herinneringen. In zijn getuigenis vertelt hij over zijn dagelijks leven en avonturen in Theresienstadt. Daarbij maakte de confrontatie met de ‘ontmenselijkte’ mensen van de transporten uit Auschwitz, die aan het eind van de oorlog Theresienstadt binnenkwamen, een onuitwisbare indruk op hem. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van Holocaust overlevende Ronald Waterman.
Dit programma kunt u via een livestream bijwonen. Deelname aan de livestream is gratis.
Westerbork en Theresienstadt
Ronald Waterman werd geboren in een zionistisch gezin in Delft. Zijn vader, hoogleraar, en zijn moeder, docent Engels, waren niet religieus maar wel Joods bewust. Aan het begin van de oorlog zorgde het uitstekende Duits van vader Waterman en zijn contacten met collega-wetenschappers in Duitsland er een paar keer voor dat het gezin niet op transport hoefde. Vader kon zich de barbarij van de nazi’s toen nog niet voorstellen, maar moeder vreesde het ergste. Samen met zijn ouders, twee broers en zusje en werd Ronald Waterman in september 1944 via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd.
Tijdens de avond gaat Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt in gesprek met Ronald Waterman. Voorafgaand aan het interview geeft historicus Joost Rosendaal een korte lezing over hoe er betekenis gegeven kan worden aan oorlogservaringen. Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond die muzikaal omlijst wordt door zanger Nathan Tax en pianist Thijn Vermeulen. Zij spelen liederen van Schubert.
Over de sprekers
Ronald Waterman (verwijst naar een andere website) overleefde als joods kind de Tweede Wereldoorlog.
Ria van den Brandt is onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek concentreert zich op Joodse getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog en de levenswijsheid in deze getuigenissen, in het bijzonder in relatie tot concentratiekamp Theresienstadt.
Joost Rosendaal is historicus aan de Radboud Universiteit. Hij doet o.a. onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog vanuit een internationale benadering met nadruk op de regionale verschillen in beleving en op de betekenisgeving van de oorlogservaring na 1945.
Han van Krieken is de rector magnificus van de Radboud Universiteit.
Nathan Tax is alumnus filosofie van de Radboud Universiteit. Hij zingt als bas-barriton bij onder meer Capella Amsterdam. Hij zingt als bas-bariton bij onder meer Capella Amsterdam. Hij wordt op de piano vergezeld door Mark Toxopeus (verwijst naar een andere website), die naast kamermusicus ook liedbegeleider is. Ze spelen samen drie liederen van Schubert.
Deelname
Dit programma kunt u online via een livestream bijwonen:
- Deelname aan de livestream is gratis.
Dit is een programma van Radboud Reflects en Comité 4 en 5 mei Nijmegen.
Bekijk hier ook de terugblikken van de Holocaust Memorial Day Getuigenissen van andere jaren: Rozette Kats, Marieke van Creveld-Zeehandelaar, Henny Dormits, Stefan Skotnicki.