Dierenpolitie haalt hond uit warme auto

Van onze redactie
24 april 2014
Vanochtend heeft de dierenpolitie een hond uit een in de zon geparkeerde auto gehaald. De hond, een Maltezer leeuwtje, zat al zo'n 3 uur in de auto op de parkeerplaats bij een ziekenhuis in Nijmegen. De temperatuur in de auto was al opgelopen naar 34.7 graden. Tegen de eigenaar van de hond wordt proces-verbaal opgemaakt.
Honden achterlaten in auto’s met warm weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan de hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto.
Wat gebeurt er bij oververhitting?
De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.
Wat te doen als je een hond in een auto treft bij warm weer?
Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet –snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een nat laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!
Mag je als passant een ruit inslaan?
Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval.


 

Dit bericht delen:

Advertenties