Groene stroom op de Waalkade voor schepen

Van onze redactie
24 april 2014
Via speciale kasten op de Waalkade kunnen schepen vanaf vandaag groene stroom afnemen. Als de (cruise)schepen die afmeren walstroom gebruiken voor de stroomvoorziening aan boord, draagt dit aanzienlijk bij in de verbetering van de luchtkwaliteit op de kade. De schepen hoeven dan geen gebruik te maken van hun dieselgeneratoren.
Vanmiddag namen Jan van der Meer, wethouder Klimaat & Energie, en Bert Jeene, wethouder Economie & Toerisme, om 16.00 uur de walstroomvoorziening in gebruik en sloten zij het eerste schip aan.
Prettig voor bewoners en bezoekers
Walstroom betekent dat een schip gebruik maakt van een aansluiting op het elektriciteitsnet op de wal. Varende schepen gebruiken eigen dieselmotoren en generatoren om elektriciteit op te wekken, maar in de haven is het laten draaien van deze dieselmotoren onnodig milieubelastend. Met de vier walstroomkasten/aansluitpunten aan de Waalkade wil de gemeente Nijmegen de uitstoot van stikstofoxiden grotendeels wegnemen. Daarnaast heeft walstroom een positief effect op de overlast van geluid, trillingen en stank voor bewoners en bezoekers. De gebruikte stroom is groen. Zo levert de walstroom een bijdrage aan het behalen van de Europese normen en lokale doelstellingen op het gebied van luchtkwaliteit (minder fijn stof en stikstofoxiden) en is Nijmegen een stapje dichter bij het worden van een energieneutrale stad in 2045.
Walstroom aan de Waalkade is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stadsregio Arnhem Nijmegen. De transformatoren voor de walstroom zijn geschonken door Royal Smit Transformers BV uit Nijmegen ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties