Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
27 april 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Burchtstraat.
Deze foto uit 1935 is misschien wel de beroemdste uit de collectie van het Regionaal Archief Nijmegen. Het toont het stadhuis dat gebouwd is in 1554/1555 in vroegrenaissancestijl. In de loop der eeuwen is het stadhuis enkele malen gerestaureerd, de laatste keer tussen 1947 en 1953.Dit was nodig omdat het stadhuis tijdens de bevrijding van Nijmegen in 1944 in brand heeft gestaan.
Achter de gevel ligt de Schepenzaal waar vroeger recht gesproken werd. Eén van de ramen heeft tralies waarachter de veroordeelden werden 'geëtaleerd'. Schuin tegenover het stadhuis, waar nu H&M zit, was in 1935 al een kledingzaak. Peek en Cloppenburg is een van de oudste filiaalbedrijven van ons land. Het huidige pand wordt gezien als een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.
De elektrische tram heeft tot 1955 door de Burchtstraat gereden en is nu vervangen door bussen die rijden op schoon gas. De oude foto is te zien op een paneel op de plek waar de foto ooit gemaakt is.


Verslaggeving: Willem Spang
 
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties