De populariteit van Willem-Alexander liep door zijn ondoordachte stappen in coronatijd een behoorlijke deuk op. Hij zou boven de partijen moeten staan, in die zin dat hij zich niet uitlaat over politieke zaken, maar niet dat hij zich niet aan de regels hoeft te houden. De koning als `verbindende factor` schoot hopeloos te kort.
Nog maar 47 procent van de bevolking heeft vertrouwen in hem. Een absoluut dieptepunt. Alhoewel Zijne Hoogheid daarvan niet wakker ligt, zijn populariteitscijfers toch dagkoersen die een gigantische impact kunnen hebben.
Zou ons staatshoofd daar nou geen slapeloze nachten van gehad hebben? Tuurlijk wel, want als je door de altijd aanwezige media slechte rapportcijfers krijgt heb je een heus probleem en moet je vrezen voor je toekomst, omdat het volk gaat nadenken over alternatieven. Dat knaagt.
Willem-Alexander haalde stilzwijgend zijn schouders op en dacht vast: `wat kan mij nou gebeuren, ze krijgen mij toch niet weg, ik ben grondwettelijk beschermd.` Hij kon ook wel wat kritiek hebben, want `als je dat niet hebt, kan je eindigen als Poetin`.
De koning liet zich met zijn familie onderdompelen in een bourgondische koningsdag in het rooms-katholieke Mestrich, toch van oudsher de hoofdstad van `generaliteitsland` Limburg, lange tijd een minderwaardig gebiedje rechtstreeks bestuurd vanuit het protestantse Den Haag.
De koninklijke familie lag onder een vergrootglas en had zich voorbereid op spitsroeden lopen en een koude douche. Het werd een warm bad op de zwierige tonen van André Rieu, de Maastreechter Staar en Rowwen Hèze, `tis een kwestie van geduld, tot dat heel Holland Limburgs lult`.
Dat Limburgs zal hij vast stiekem geoefend hebben in zijn simpel overnachtingshotelletje Van der Valk, boven het allemanstoetje appelmoes mét kers. Goeie zet. Hiermee kan hij zijn bevlekt blazoen weer enigszins oppoetsen.
Want wanneer ben je populair? Volgens het woordenboek: algemeen geliefd, bewonderd en positief bekend bij velen. Wie wil dat niet? Hoe populairder je wordt, des te sneller stijgt je ster, je bekendheid, macht en de hoogte van je bankrekening. Je wordt uitgenodigd voor talkshows, waar je je mening mag geven over van alles en nog wat, ook al heb je er de ballen verstand van.
Omdat je volop bekend bent, luistert het klootjesvolk toch wel. Zo was Johan Cruijff niet alleen één van de allerbeste voetballers, door zijn talloze beroemde uitspraken vergaarde hij even zo veel roem als volksfilosoof. `Elk nadeel heb zijn voordeel.`
Bij populariteit horen in Nederland in ieder geen ijdeltuiterij, arrogantie en hoogmoed. Je moet wel alledaags gewoon blijven. Maar wat is dat `gewoon`? Je mag dan in ieder geval niet al te veel afwijken van wat het overgrote deel van het klootjesvolk op een bepaald moment ergens van vindt. Heb je daar geen goede neus voor dan is het met je populariteit snel gedaan en de val diep. Marco Borsato en Ali B weten er alles van. Johan Derksen blies zijn populariteit met de inmiddels beruchte nachtkaars zelf uit.
In Nijmegen kwam GroenLinks nog net op tijd tot inkeer. Het nieuwe college van GroenLinks, D66 en de Stadspartij mag er nou toch komen.
De doorgewinterde politicus Bram van Ojik gaat als formateur aan de slag, daarbij ondersteund door `stadsverkenner` Ronald Migo. Die was de laatste jaren een beetje buiten beeld. Hopelijk heeft hij de gang van zaken toch bijgehouden en is hij goed blijven luisteren naar al het genuil. Dit Nimweegs jungske grossierde in belangrijke en eervolle baantjes. De bakkerszoon werd schoolmeester en directeur van de Pius XII-mavo, wethouder van financiën namens het CDA, directeur van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, lid van de adviesraad van NEC, het Nijmeegs Stedelijk Netwerk en in 1993 werd hij zelfs Prins Carnaval van Knotsenburg. Hij werd daarmee bekend, maar algemeen geliefd en bewonderd? In ieder geval kent hij de Nijmeegse pappenheimers van rechts en links met al hun nukken, dus als verkenner is hij op de hoogte van alle valkuilen, sluiproutes en geitenpaadjes.
Op 9 juni moet de klus geklaard zijn en het regeerakkoord er liggen. Dan kunnen ook de poppetjes voor het wethouderschap worden ingevuld. De kandidaten staan natuurlijk al ongeduldig te trappelen in de coulissen.
Willen die, voor zover dat überhaupt mogelijk is in onze stad, een beetje populair worden en blijven, dan geeft ik ze een goede raad mee: `Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder!`
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.