Wat is er gebeurd met de Joodse Nijmeegse Kitty in de Tweede Wereldoorlog? Hoe heeft het zover kunnen komen dat Joodse jongeren in de Tweede Wereldoorlog niet meer veilig waren in hun stad? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de juniorwandeling over de Jodenvervolging in Nijmegen.
De organisatie van de stadswandeling: "We starten op 4 mei om 13.00 uur op de Grote Markt met een inleidend verhaal over de Joodse geschiedenis van Nijmegen voor het begin van de bezetting van Nijmegen. Wist je bijvoorbeeld dat in café-restaurant Camelot een Joodse ondernemer populaire Spaanse pinda’s verkocht? Het was een bekend adres waar oudere Nijmegenaren vaak nog herinneringen aan hebben. Tegelijkertijd berichtten Nederlandse kranten in de jaren 1930 steeds vaker over de maatregelen tegen Joodse mensen in Duitsland. Steeds meer Joodse vluchtelingen proberen bij Beek de grens over te komen naar het veilige Nederland.
Tijdens de oorlogsjaren was Nijmegen geen veilige haven voor Joodse inwoners. Honderden Joodse Nijmegenaren overleven de oorlog niet. We gaan op zoek naar persoonlijke brieven en foto’s. Zo worden de zussen Kitty en Joke de Wijze gearresteerd en schrijven zij indrukwekkende afscheidsbriefjes aan hun ouders vanuit kamp Westerbork en tijdens de treinreis op weg naar Auschwitz-Monowitz. Kitty is de naamgeefster van het pleintje waar in Nijmegen de Joodse slachtoffers herdacht worden.
Tijdens de wandeling maken we ook kennis met ondermeer Miep, Frieda en Sara Glaser (foto). Samen met hun ouders en broertje duiken ze onder in het naburige Herveld. Het zal blijken dat niet alle mensen te vertrouwen waren. Verraderswerk lag altijd op de loer!
Je maakt tijdens deze wandeling niet alleen kennis met een aantal Joodse mensen uit die periode, maar ook leer je meer over de manier waarop Joodse mensen in Nijmegen steeds verder in het nauw kwamen.
Duur juniorwandeling: ruim een uur
Reserveren: info@stadswandelingnijmegen.nl
Alle stadswandelingen zijn tot stand gekomen door middel van: