Op zaterdag 11 en zondag 12 juni laten 106 Nijmeegse muziekgezelschappen, koren en dansgroepen het centrum bruisen tijdens `Nijmegen Klinkt`.
`Het worden twee mooie dagen`, zegt Chamin Panapala, secretaris van de Stichting Nijmeegs Muziekfestival, waarin Valkhof Klassiek, de Nijmeegse Federatie van Muziekgezelschappen en het Nijmeegs Muziekfestival hun krachten hebben gebundeld.
`Na de gedwongen rust door Corona, hebben alle deelnemers er weer hartstikke veel zin in om hun muziek en dans aan een groot publiek te tonen of te laten horen. Ik weet niet precies om hoeveel mensen het gaat, maar houd het per groep eens op gemiddeld 20 personen, dan werken er toch al gauw zo`n 2100 mensen aan mee. Ik schat dat het er zelfs meer zijn. En het zijn allemaal amateurs, maar velen zijn niet van professionals te onderscheiden. Nijmegen Klinkt telt vele pareltjes.`
Op zaterdag 11 juni trekt een Streetparade van marcherende muziekkorpsen door de binnenstad met om 14.50 uur een gezamenlijke show op Plein 1944. Panapala: `Onder leiding van Theo Jetten spelen ze Amazing Grace, Highland Cathedral en natuurlijk het Nijmeegs volkslied Al mot ik krupe. Voor het eerst starten we op de zaterdagmiddag ook met de andere onderdelen, die elk zo`n 30 minuten tot drie kwartier duren. Het is een gevarieerd programma voor een gevarieerd multicultureel publiek, voor jong en oud, voor het winkelend publiek en alle mensen die speciaal voor één of meerdere optredens kiezen.`
Tegelijkertijd start er een gevarieerd muziek- en dansprogramma in het Valkhofpark, Plein 1944, het Mariënburgplein bij Lux, De St. Nicolaaskapel op het Valkhof en in de Burchtstraat.
Op zondag komen daar de Lindenberg, de Schepenhal in het stadhuis, de Grote Markt en het Koningsplein bij het Arsenaal nog bij.
Panapala: `Zo`n beetje alles wat Nijmegen op amateurmuziek en dansgebied te bieden heeft doet mee. Van hedendaagse dans, popkoren, wereldkoren, kamerkoren, kleine muziekensembles, klassieke muziek, tot fanfares, brassbands en harmonieën. Voor elk wat wils.`
`Het is een immense organisatie, maar de passie en voldoening zijn groot`, vervolgt Panapala. `Bestuur en werkgroep, samen zo`n tien mensen, zijn er al vanaf januari mee bezig. Er moet een planning worden gemaakt, podia en geluidsapparatuur geregeld, contact gelegd en onderhouden met alle deelnemers en vergunningen worden aangevraagd.
De samenwerking met de gemeente is uitstekend. Gemeente Nijmegen subsidieert Nijmegen Klinkt en daarmee is de totale begroting krap gedekt.
Alle deelnemers zorgen zelf gelukkig voor vervoer. We hebben deze keer bewust geen extra beroep gedaan op sponsoring door de middenstand. Deze ondernemers hebben het de afgelopen twee jaar al moeilijk genoeg gehad en we gunnen ze een goede omzet. We hebben alleen in het Valkhofpark een eet- en drinkgelegenheid in eigen beheer. Maar gratis consumpties voor de deelnemers zitten er helaas niet in.`
Voor het volledige programma zie: www.nijmegenklinkt.nl