Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
11 mei 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Van Broeckhuysenstraat.
Een totaal veranderd stadsbeeld tussen 1960 en nu. Had je in 1960 vanuit de Van Broeckhuysenstraat nog zicht op de Mariënburgkapel, nu kijk je naar het stadskantoor. De overkant van dit kantoor was ooit voorbestemd het financiële centrum van Nijmegen te worden. Verschillende banken openden filialen in de panden rechts op de foto's en in het pand op de hoek van de Mariënburgburgsestraat en Klein Mariënburg. Ook het bankgebouw aan de Hertogstraat hoorde bij het financiële centrum met het tussenstraatje met de toepasselijke naam de Spaarpot.
 
Het hek links op de oude foto was van de Joodse begraafplaats. In 1683 werd de begraafplaats aangelegd achter het klooster Mariënburg en in de achttiende eeuw twee maal uitgebreid. In 1962 is de Joodse begraafplaats geruimd en zijn de stoffelijke resten herbegraven aan de Postweg. Dit gebeurde onder toezicht van het rabbinaat volgens vastgestelde regels. Bij de opgravingen bleken er geen 500, zoals geregistreerd, maar ruim 1300 overledenen begraven te zijn.
 
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang



 

Dit bericht delen:

Advertenties