Vrijwilligerswerk voor vrolijke viervoeters

Van onze redactie
12 mei 2014
Honden maken het verschil en daarom zet de Nijmeegse Stichting Dogs Make A Difference zich in om mensen in een kwetsbare positie te helpen door hen in contact te brengen met honden. De vrijwilligers van Dogs Make a Difference komen met hun hond langs bij mensen thuis of bij mensen in verschillende soorten instellingen om de dag een beetje op te vrolijken.
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen die regelmatig contact met een hond hebben meer zelfvertrouwen en een betere kwaliteit van leven krijgen. Mensen krijgen nieuwe contacten met de eigenaar van de hond en veel liefde en warmte van de hond zelf. Kinderen die moeite hebben met de omgang met volwassenen of jongeren die leermoeilijkheden hebben gaan vooruit met betrekking tot hun communicatiemogelijkheden en leerprestaties. Bij Alzheimerpatiënten is gebleken dat een therapie hond helpt bij het voeren van een volkomen normaal gesprek, iets wat zonder hond niet mogelijk was. De mentale kwaliteiten van dementerende patiënten worden met behulp van een dier stukken beter. In diverse ander landen bestaat al veel ervaring met deze hondenbezoeken.
Twee groepen vrijwilligers gezocht
In het kader van het project 'Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid' worden vitale ouderen met een hond gezocht die bezoeken willen brengen aan kwetsbare ouderen. Voor een Oranje Fonds project worden jongeren gezocht die samen met hun hond maatschappelijke stage willen lopen of jongeren die een hond hebben en graag bezoeken willen brengen aan kwetsbare personen in zorginstellingen of thuis. Het gaat om ontmoetingen tussen generaties waar de hond fungeert als bindmiddel en als bron van warmte en plezier.
Geschiktheidstest 
Voordat een vrijwilliger met de hond bezoeken gaat afleggen wordt de hond getest op gedrag en veiligheid en wordt bekeken of de hond het leuk vindt om veel geaaid te worden. De stichting werkt hiervoor samen met iemand die gediplomeerd is om honden te testen. Zaterdag 17 mei organiseren zij een hondentestdag waar baasjes zich met hun hond zich voor kunnen aanmelden als ze in de toekomst als vrijwilliger aan de slag zouden willen. Op 28 mei wordt de workshop " Omgaan met honden tijdens bezoek" gegeven.
Meer weten of aanmelden?
Neem dan contact op met info@dogsmakeadifference.org of bel naar 0649103172 of 024-3788527.
U kunt ook contact opnemen als u zelf graag bezoek wilt krijgen van een van de honden of mensen in uw instelling wilt aanmelden voor het bezoek van een hond.

Verslaggeving: Wendy Schrievers


 

Dit bericht delen:

Advertenties