Het kabinet verwacht dit najaar weer een nieuwe coronagolf. Een nieuwe coronawet is nodig om noodzakelijke maatregelen een betere juridische basis te geven. Die nieuwe permanente coronawet ligt er nu. Maar of die nou zo permanent is?
Voordat de Tweede Kamer erover gaat stemmen komt er al van alle kanten kritiek. Gemeenten klagen onvoldoende betrokken te zijn bij de voorbereidingen en er ontbreekt een onderbouwing van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio`s. Wie mag nou wat beslissen? Verantwoordelijk minister Ernst Kuipers spreekt zelf van een `haastklus`.
Broddelwerk dus. We weten allemaal dat Corona niet weg is en hoogstwaarschijnlijk nooit meer weggaat, maar de periode van relatieve rust duurt al meer dan een half jaar. Tijd genoeg dus om alles met de betrokkenen van te voren af te stemmen, zodat de maatregelen ook goed en op tijd uitgevoerd kunnen worden.
Waar kennen we dat broddelwerk van? Van de rammelende asielzoekersopvang en de beruchte stikstofkaart misschien en al die andere crises van de afgelopen jaren?
De rust is ver te zoeken en geradicaliseerde boeren dreigen met een voortzetting van hun harde acties. Daarmee schieten ze zich zelf in de voet; de goodwill die ze nu nog hebben, verdwijnt daarmee als sneeuw voor de zon. Boerenopstanden zijn in de geschiedenis nooit succesvol verlopen en dat gebeurt ook nu niet, al zijn de hooivorken en giertonnen ingeruild voor trekkerterreur en brandende strobalen.
Het overgrote deel van de Nederlanders kiest voor een gezonde leefomgeving voor zichzelf en de kinderen en niet voor de portemonnee van de boeren die bang zijn dat die van hun dunner wordt? Wie heeft daar nou geen last van?
Ondertussen viert de politiek nog vakantie en na het reces in september kunnen we onze borst weer natmaken voor nachtenlange debatten in de Tweede Kamer die voor reparatiewetgeving en nog meer onuitvoerbaar juridisch broddelwerk zullen zorgen.
De uitvoering van coronamaatregelen worden dan overgelaten aan de burgemeesters die voor kop van Jut mogen spelen en ieder voor zich maar wat aan mogen rommelen. Broddelwerk dus. Nog meer dan eerst, want de Veiligheidsregio`s krijgen in de nieuwe wet minder te zeggen.
Daarmee krijgt Bruls als voorzitter van het Veiligheidsoverleg het ook minder druk en kan hij meer tijd inruimen om het broddelwerk in Nijmegen in goede banen te leiden. Neem nou onze terrassen. In coronatijd mochten deze uitbreiden, zelfs op de openbare weg, om toch het normale aantal bezoekers te kunnen houden.
Geen bezwaar, de horeca had het al zo moeilijk. Veel van die terrasuitbreidingen zijn na Corona blijven bestaan. Zelfs voor een langere periode, zoals vastgelegd in de nieuwe door de gemeente vastgestelde terrassennota.
Volgens de gemeente neemt immers het terrasbezoek toe en het centrum wordt steeds meer een `place to meet` in plaats van een `place to buy`. En eerlijk gezegd, menig ondernemer heeft goed in de uitstraling geïnvesteerd en de meeste terrassen zien er keurig uit en geven de stad een fleurig aanzien. Het is er goed toeven. Helaas zie je ook nog het nodige broddelwerk en is het terras vooral een `place to sell` liefst tot aan de voordeur van de HEMA.
Het gaat klaarblijkelijk weer goed met de Nijmeegse horeca. Er komen steeds meer `specials` bij, die zich richten op een `kapitaalkrachtig` publiek. Dat zijn dan vooral goedverdienende, afgestudeerde jonge mensen, vanaf 23 jaar, met vaste banen, tijd voor een wekelijkse stapavond, maar nog geen last van een hoge hypotheek, al het gedoe rond huisje-boompje-beestje en geen enkele haast om hun opgebouwde studieschuld af te lossen.
Dat publiek komt af op een uitgebalanceerd aanbod van cocktails, verantwoorde snacks, uitgekiende inrichting met bijpassende muziek. Mag dan ook wat kosten. Voor bierverslindende en herriezoekende studenten is er geen plaats in zo`n herberg. Over het concept is goed nagedacht, geen broddelwerk. Ze lopen als een tierelier.
Ik ben wel bang dat ze er een heel grote concurrent bij krijgen. Bioscoop Carolus wordt helemaal verbouwd tot horecagelegenheid. Met een oppervlakte van 1200 vierkante meter en nog eens 400 vierkante meter dakterras past de helft van alle Nijmeegse kroegen er met gemak in.
Dan heb je heel wat kapitaalkrachtig publiek nodig om de tent rendabel te maken. Wat er precies inkomt is nog niet helemaal duidelijk, maar de exploitant denkt aan een `festivalachtige invulling met livemuziek`.
Hadden we bij de woonboulevard al niet eens zoiets? Nu worden er hamburgers verkocht.
Daar zullen de aanwonenden van Plein 44 blij mee zijn. Ik vraag me af of hun nu nog relatief rustige woonplek in het centrum ook een `place to live` blijft. We gaan het meemaken!
Gelukkig is Jasper Cillessen terug bij NEC. Mochten de veldspelers in de nieuwe competitie toch, natuurlijk geheel buiten eigen schuld, broddelwerk afleveren staat Jasper als Marcel Boekhoorns duur betaalde verzekeringspolis, als reddende engel klaar tussen de doelpalen. Geen bankzitten meer, maar elke wedstrijd kansen genoeg om zijn talenten aan een breed voetbalpubliek te tonen. Jasper ligt niet alleen in Nijmegen onder een vergrootglas. Broddelwerk kan hij zich niet veroorloven.
Carolus
Meer columns lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.