Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
18 mei 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Voerweg met een foto uit 1943.
Ooit waren het Valkhof, het Hunnerpark en het huidige Kelfkensbos een plateau. In de 15e eeuw is de Voerweg gegraven om het vervoer van en naar de Waal naar de bovenstad makkelijker te maken. De oude stadsmuur die nu nog te zien is aan de Voerweg, is de tweede muur rondom de Valkhofburcht en dient voornamelijk als keermuur die na het uitgraven van de weg verzakkingen moest voorkomen.
De Voerweg is tegenwoordig een straat zonder woningen. Vroeger was dat anders, onderaan de Voerweg, aan de voet van de Valkhofheuvel, heeft zelfs een buurtje gelegen. In 1639 was daar het pesthuis gevestigd. Het buurtje en de Rozemarijngas die erdoor heen liep stond in de negentiende eeuw bekent als de rosse buurt en is daarom in 1895 gesloopt.
Het enige herkenningspunt op beide foto's is het bruggetje uit 1886 dat de verbinding tussen het Valkhof en het Kelfkensbos vormt. De brug is op 13 december 1968 door een bietenwagen aangereden en zwaar beschadigd. De discussies over eventuele herbouw duurden zolang dat C.V. De Blauwe Schuit tijdens carnaval 1976 er een noodbrug aangelegd heeft. Dat hielp want tijdens carnaval 1977 kon de hernieuwde brug weer in gebruik genomen worden.
 
Boven aan de Voerweg, aan het toenmalige Valkhofplein stond een hotel. Uitbater Emile Selbach stond bekend als de dikste hotelier van Europa. Zijn bekendheid had hij mede te danken aan zijn openbare schranspartijen in zijn restaurant.
De Tilburgse Courant van 28 november 1911 maakte melding dat Selbach de 500 pond bereikt had. Zijn overgewicht werd hem fataal; op 9 december 1914 overleed hij op de leeftijd van 28 jaar. Het verhaal gaat dat de brandweer er aan te pas moest komen om de overleden hotelier uit zijn slaapkamerraam te takelen.
 
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties