Vector of Memory onthuld aan Max Tahalelepad

Tekst: Lars Schwachöfer | Fotograaf: Lars Schwachöfer & Frank van Raaij
10 september 2022

Vanmiddag onthulden burgemeester Bruls en Herre Dijkema, bestuurslid van Liberation Route Europe (LRE), de Vector of Memory voor de Waalcrossing.

De Nijmeegse Vector herinnert aan de oversteek van 20 september 1944 en staat op de plek waar 900 geallieerde soldaten in gammele bootjes stapten en naar de overkant roeiden terwijl ze onder vuur werden genomen door Duitse soldaten. Deze oversteek kostte 48 van hen het leven. Ondanks deze verliezen werd het doel wel bereikt. De geallieerden wisten na hevige gevechten zowel de spoorbrug als de Waalbrug ongeschonden in handen te krijgen en de Duitsers uit de stad te verdrijven. Daarmee was de bevrijding van Nijmegen een feit.

De Vectors of Memory zijn ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Daniel Libeskind en maken deel uit van de ‘Liberation Route’. Een route die start vanaf de Normandische stranden en die doorloopt tot in Berlijn. De Vectors markeren belangrijke locaties van de Tweede Wereldoorlog.

Toespraken

De gasten werden na het ontvangst met koffie, thee en iets lekkers, in het Engels welkomgeheten en toegesproken door burgemeester Bruls. De burgemeester bedankte LRE voor het doneren van de Vector of Memory, op de precieze locatie waar 78 jaar geleden, op 20 september 1944, Amerikaanse militairen vertrokken naar de overzijde van de Waal, in canvas boten. Bruls sprak over wat er die dag gebeurde, welke offers gegeven werden, wat het gevolg was en welke vrijheden we nu genieten.

Daarna sprak gedeputeerde bij provincie Gelderland Jan van der Meer. Hij sprak zijn waardering en steun uit aan LRE en hoe belangrijk de route en de verhalen zijn. Zowel voor toeristen als de cultuurhistorisch waarde en respect voor de inzet en offers van mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook wat er nu nog speelt, in bijvoorbeeld Afghanistan, Sirië en Oekraïne. Maar ook in eigen land, zoals in Ter Apel. Van der Meer eindigde zijn toespraak met een bedank aan allen die de route mogelijk gemaakt hebben. "De luisterstenen maken plaats voor vectors. Ik hoop dat veel mensen de route volgen, hem lopen, hem meemaken en hem waarderen."

Tot slot sprak Herre Dijkema, bestuurslid van LRE. "Toen we startten in 2008, droomden mensen van de Liberation Route als een moderne pelgrimsroute, zoals de Camino naar Santiago de Compostella. Lopen in de voetsporen van de bevrijders en gaandeweg stoppen bij plaatsen en verhalen die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De moderne pelgrimsroute is realiteit geworden. Deze Vector of Memory is een logische mijlpaal van de LRE."

Korte verhalen en muziek

Na de toespraken gaf Sara van Gennep een kort verhaal. De schrijver en performer, bekend van onder andere Lowlands, Down the Rabbithole en Parade, bracht een stuk over een militair, de actie bij de Waal, familie en liefde. Ze bracht haar stuk met rijmende delen, in ritme en stukjes zang en kreeg daarbij de aanwezigen stil.

Hanne van Resse, begeleid op gitaar door Shane Voortman, bracht enkele zelfgeschreven muziekstukken. Mensen kennen de singer/songwriter wellicht van de band waar ze ooit deel van uitgemaakt heeft, genaamd February Moon. Hiermee won Hanne in 2016 de Roos van Nijmegen.

Onthulling

De Vector of Memory werd door burgemeester Bruls en Herre Dijkema onthuld, waarna aanwezigen de vector van dichtbij konden bekijken.

De aanwezige Amerikanen gingen met de vector op de foto, zodat zij deze foto's konden delen met collega's, vrienden en familie, van zowel henzelf als veteranen. De vector staat aan het Max Tahalelepad en kijkt uit op stadsbrug De Oversteek.


Dit bericht delen:

Advertenties