Dag van de Bouw: Warmtenet gaat onder de Waal door

Van onze redactie
21 mei 2014
Op zaterdag 24 mei, de Dag van de Bouw, is iedereen welkom bij het Warmtenet Nijmegen. Dit duurzame energienet wordt nu aangelegd in Nijmegen West en Noord. Het Warmtenet staat op het punt om onder de Waal te worden getrokken, een boring van 1 kilometer. Op het terrein van GDF SUEZ (Electrabel) in Nijmegen West staat bij de Waal de booropstelling. Ook kunnen gasten met de zonnetrein over De Oversteek naar het werkgebied aan de overkant en alle betrokken partijen presenteren zich. Kinderen kunnen daarnaast springen en ballonnen vouwen.
In Nijmegen maken de gemeente, Nuon, ARN B.V., Alliander en de provincie een bijzonder Warmtenet mogelijk. Veertienduizend woningen in de Waalsprong en het Waalfront worden er op aangesloten en gaan duurzaam verwarmd worden. De kachel van het warmtenet is afvalenergiecentrale ARN. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt om water te verwarmen dat in buizen naar de huizen gaat. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar ARN.

Tijdens de open dag kan iedereen vanaf het terrein van GDF SUEZ zien wat er gaat gebeuren bij de bijzondere boring onder de Waal door. In groepen van 10 tot 15 personen kunnen belangstellenden buiten kijken bij de booropstelling, waarbij de aannemer A.Hak Leidingbouw meer vertelt over het werk. Normaal zijn dit locaties die niet open zijn voor het publiek.

De boring

Het leidingtracé van warmtenet Nijmegen is 6,1 km lang vanaf ARN in Weurt tot aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord. Vanaf daar wordt de aanleg van het distributienet verzorgd door Nuon. De aanvoer- en retourleiding liggen één meter diep en hebben een diameter van 45 cm. De kruising met de Waal wordt op een diepte van 26 meter uitgevoerd in een staal-in-staal systeem.  Dit betekent dat zowel de binnenste buis als de buitenmantel uit staal bestaan. De leiding onder de Waal heeft een lengte van 1.000 meter.

Milieuvriendelijk

Het warmtenet levert 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energie neutrale stad te zijn.
 

Dit bericht delen:

Advertenties