Tuinteacher Henny van Lent van Lepona: "De bodem is je grootste tuinvriend"

Van onze redactie
24 oktober 2022

Planten en bomen moeten het jaren goed doen op de plaats van bestemming in je tuin. Ze moeten gezond blijven, het liefst voor een lange tijd en dan hebben we ook nog graag dat ze groeien, bloeien en/of vruchten geven, ieder jaar opnieuw. Heel belangrijk is het goed biologisch functioneren van de bodem in  jouw tuin. Dit zorgt namelijk voor een algemene en specifieke ziektewering, wat resulteert in gezonde planten en dat is wat we juist willen.

Invloed van de bodemgezondheid

Eigenlijk heeft alles wat je wel of niet toevoegt aan de bodem invloed op de groei van jouw planten en bomen. Denk hierbij aan de organische stofaanvoer, bekalking, bemesting en grondbewerking. Juist in het najaar is dit erg belangrijk.

Aanvoer organische stoffen

Het geven van organische stoffen stimuleert het bodemleven, maar veroorzaakt ook ‘concurrentie’ als de kwaliteit niet goed is. Geef je organische stoffen (compost) met te hoge stikstofconcentraties, ziekteverwekkers of teveel niet gekiemde onkruidzaden, dan bevordert het zeker niet de groei van de planten in je tuin. Met name ziekeverwekkers of niet gekiemde onkruidzaden die in sommige organische stoffen zitten, geven vaak jaren later nog problemen in je tuin (hoe goed je ook je best doet, dit geeft altijd een oneerlijke strijd omdat in het huidige klimaat ziekteverwekkers, schimmels en lastige onkruiden zich snel vermeerderen). Let er dus op dat je altijd een schone organische compost gebruikt. Laat je niet verleiden door humusrijke grondstoffen die ongecontroleerd op de markt verschijnen zonder dat je weet wat de herkomst is.

Bekalking

Het bekalken van de bodem zorgt voor een versnelde organische stofafbraak en een stijgende goede bacterie-schimmelverhouding. Het beïnvloedt de pH-waarde, wat een belangrijke graadmeter is voor de vruchtbaarheid, biologische processen, het bodemleven en de opname van voedingsstoffen voor de planten en bomen in je bodem.

Bemesting

Voor de winter ‘bemest‘ je op een andere manier omdat planten in rust gaan:

  • Geef bomen en planten een laagje compost met biovin en nutri-najaar;
  • Geef rozen een laagje compost met nutri-najaar. Vanaf november kun je de grond rondom de plant wat ophogen;
  • Moestuinen krijgen een laagje compost met biovin. Doe dit ook bij je fruitbomen;
  • Gazon, dit bemest je nog wel met een pré-winter bemesting en biovin. Indien nodig geef je kalk.
  • Planten in potten en bakken geef je ook biovin met een kleine hoeveelheid nutri-najaar.

Dit zijn allemaal belangrijke processen waarbij we de bodem kunnen helpen om op een optimale manier biologisch te functioneren. Het geeft de planten veel… maar kost weinig.

Grondbewerking

Grondbewerking is een belangrijke maatregel voor een goed bodembeheer. Denk hierbij aan omspitten, schoffelen, het los maken met een cultivator, maar ook het gereed maken van de grond voor nieuwe aanplant. Bij alle bewerkingen maak je de bodem los. Het is een manier om:

  • Gewasresten en andere voedingsproducten eronder te werken;
  • De bovenste laag van je tuin weer van voldoende zuurstof te voorzien;
  • Automatisch het vochtgehalte te checken;
  • Een betere structuur te krijgen waar alle planten en het biologisch leven hun voordeel mee doen.

Het is dé tijd om de bodemgezondheid te optimaliseren. Help de natuur juist nu voor een mooi resultaat.

Henny, TuinTeacher en plantendeskundige
Houtsestraat 30 Balgoij | 024 - 642 38 37
www.lepona.nl | kiesjetuinproducten.nl
Ma 13-18u. Di t/m vr 9-18u. Za 08.30-17.


Dit bericht delen:

Advertenties