Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
25 mei 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Van Schaeck Mathonsingel met een foto uit 1990.
De Van Schaeck Mathonsingel is in 1923 naar de toenmalige burgemeester Franciscus Maria Amandus van Schaeck Mathon vernoemd. In zijn ambtsperiode van 1898 tot 1929 is Nijmegen voorzien van een elektriciteitsnet, een rioolnet en een elektrisch tramnet. In zijn periode werd ook de Katholieke Universiteit Nijmegen (1923) opgericht. Een van de gebouwen waar de universiteit gebruik van maakte was de Van Schaeck Mathonsingel 10. 
Het pand is hoofdzakelijk de geschiedenis in gegaan als thuisbasis van de Nijmeegse Studenten Vereniging Diogenes. De vereniging werd in de jaren vijftig opgericht als alternatief voor de traditionele sociëteit-cultuur. Mede door Diogenes 'verlinkst' het studentenleven en komt dichterbij de burger te staan. De vereniging legt zich meer toe op cultuur wat onder andere leidde tot een optreden van The Police op 22 maart 1977. In de jaren tachtig had de Sociëteit de monopoliepositie in de nachthoreca wat voor menig Nijmegenaar van veertig jaar en ouder aanleiding was zich uit te geven als student. Maar tijden veranderen, door veranderingen van patronen in het studentenleven en versoepeling van de sluitingstijden van de reguliere horeca, moet Diogenes door financiële problemen in 2005 haar deuren sluiten. Het pand, dat verder gaat onder de naam Villa Schaeck, biedt nu onderdak aan verschillende studenten- en sportverenigingen. Diogenes wordt zelfs in de Nederlandse Literatuur vermeldt, in zijn boek Vals Licht beschrijft Joost Zwagerman een bezoek van de hoofdpersonen aan een studentenhuis aan de Van Schaeck Martonsingel dat verdacht veel lijkt op de Sociëteit.
Naast Diogenes heeft een Chinees-Indisch restaurant gestaan dat op 28 januari 2008 door brand werd verwoest. Onder de singel is in de laatste jaren een parkeergarage voor 680 auto's gebouwd. Om dat mogelijk te maken moesten de oude bomen gerooid worden. Na de bouw heeft men lindebomen geplaatst die zo gekweekt zijn dat hun wortels horizontaal groeien en daardoor geen bedreiging voor de onderliggende garage vormen.
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang
 

Dit bericht delen:

Advertenties