Over 18 dagen begint het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. In de openingsceremonie in het spiksplinternieuwe Al-Buyt Stadion zullen emir Tanim bin Hamain al-Thani en FIFA-president Gianni Infantina een lofrede houden op het grote internationale verbroederingsfeest dat voetbal heet.
Begint het bij u ook al te kriebelen? Hebt u uw oranjekloffie al uit de mottenballen gehaald en afspraken met de buren gemaakt om de vlaggetjes op te hangen? Hebt u het wedstrijdschema al bekeken? Da`s wel nodig. Stel je eens voor dat Nederland de achtste of kwartfinales haalt en de Goedheiligman met een onverwacht bezoek roet in het avondje voetbal-emotie gooit of de kids de kerstboom willen optuigen.
Gaat dit wereldkampioenschap het winnen van de typische Hollandse huiselijke decemberkneuterigheid met pepernoten en kerstballen? Voor oranje straatfeestjes is het te donker en te koud. Alhoewel, oranje slingers kun je ook in de kerstboom hangen en glühwein laat ook menig voetbalhart buiten in de kou sneller slaan.
Hoe dan ook, het is deze keer toch een toernooi met een zwart, zo niet bloedrood randje. Over de 6.500 arbeidsimmigranten die de stadions hebben gebouwd en dit feestje niet meer mee kunnen maken zullen de emir en de FIFA-president zwijgen als het graf. Collateral damage, bijkomende schade, jammer dan, wil je wat dan moet je wat, waar gehakt wordt vallen spaanders!
Dat geldt in de internationale politiek en de zakenwereld en al helemaal voor de FIFA waar corruptie en het grote geld de dienst uitmaken. Geen wonder dat de emir zijn besmeurde kaftan wil witwassen. Hij was al hartstikke boos over alle `verzinsels` die er over zijn zandbaklandje werden verteld: uitbuiting van gastarbeiders, onderdrukking van de lhbti-gemeenschap, perscensuur. Allemaal verzonnen, niets van waar. Kom zelf maar kijken!
Daarom is er voor de 32 deelnemende landen een zogenaamd `Fan Leader Network` in elkaar geflanst. Deze Fan Leaders mogen in eigen land doorgewinterde supporters selecteren die geheel op kosten van Qatar het wereldkampioenschap mogen meemaken. Nederland telt 50 uitverkorenen. En die komen tijdens de openingswedstrijd ook nog eens uitgebreid in beeld als ze met hun vlaggen zwaaien en Hup Holland Hup roepen. Gul van de emir. Onder de wijde kaftan klopt toch een warm voetbalhart. Maar ja, in Qatar krijg je niks voor niks. Geen olie, geen gas en ook geen gratis voetbal.
Er moet een `Code of Conduct` worden ondertekend, een document waarin staat dat er op sociale media een positieve bijdrage geleverd moet worden en - nou komt het hele vervelende addertje onder het woestijnzand - dat de uitverkorene `beledigende acties` van `derden` rapporteert. Wat die `beledigende acties` en wie die `derden` precies zijn, wordt verder niet verder toegelicht. Maar daarmee ben je als gast van de emir wel tot een `voetbalsnitch`, een klikspaan, een `Spitzel` gedegradeerd van wie verwacht wordt dat die de critici van dit voetbalfeest verlinkt.
Natuurlijk ontkennen de mensen met een gratis ticket dat zij hun mede-oranjesupporters ooit zullen verlinken. Dat deed Judas ook! Met de Ehteraz-app, die elke bezoeker aan Qatar moet downloaden, wordt je door de autoriteiten continu op de voet gevolgd. En reken maar dat de vijftig genodigden een extra vinkje hebben om te controleren of ze ook leveren waarvoor ze hun reisje `cadeau` kregen.
Dat al die verlinkte personen op een lijst komen lijkt mij vrij duidelijk. Wat er mee gebeurt blijft in het donker. Alleen het bestaan van zo`n lijst is een bedreiging en volledig in strijd met het recht op vrije meningsuiting.
Ook de FIFA kan er wat van. Sinds 2018 is er in de nieuwe zogenaamde `ethische code` vastgelegd dat `personen die zich aan deze code dienen te houden, (lees: de nationale voetbalbonden zoals de KNVB en alle deelnemende spelers), geen lasterlijke uitspraken tegenover de FIFA en/of andere door de code gebonden personen doen.` Overtreders kunnen twee tot vijf jaar van alle voetbal gerelateerde activiteiten worden uitgesloten.
Wat die `laster` inhoudt wordt uiteraard alleen bepaald door de FIFA.
Geen wonder dat de spelers van de nationale elftallen hun kaken stijf op elkaar houden als het om mensenrechten gaat. Je internationale carrière kan ineens voortijdig afgelopen zijn. Alle lof voor het Australisch team en de voetbalbond die zich vorige week collectief hebben uitgesproken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.
Het wachten is op een statement van de KNVB. Van onze regering of Willem-Alexander verwacht ik niet zo veel. Een `constructief-kritische dialoog` met een glas champagne met de emir zorgt echt niet voor gas en olie uit Qatar waarmee wij deze winter voor de tv onze voeten warm houden.
En met een Glühwein buiten naar het voetballen kijken zie ik niet zitten.
Carolus
Meer lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.