Cultuurcentrum LUX gaat WK vertonen

Van onze redactie
28 mei 2014
Film- en cultuurcentrum LUX heeft het plan opgevat tijdens de wereldkampioenschappen voetbal de wedstrijden van het Nederlandse team op een bioscoopdoek te vertonen. LUX probeert hiermee de terugloop van bezoekers enigszins tegen te gaan. Ook bekijkt LUX de mogelijkheden rondom de wedstrijden enkele arrangementen te organiseren en het filmprogramma aan te passen.
De gemeente Nijmegen subsidieert film- en cultuurhuis LUX jaarlijks met ruim 1,1 miljoen euro. Doel hiervan is onder andere dat films voor een kleiner publiek ook in Nijmegen te zien zijn. Op een voorstel uit 2011 van JT bioscopen het filmhuis over te nemen en dus zonder subsidiekosten voor de gemeente te exploiteren reageerde toenmalig wethouder Henk Beerten: "LUX biedt een totaalpakket dat ik JT nergens zie bieden. Ik vind de subsidie goed besteed geld. Ik zit niet te wachten op een commerciële partij voor LUX." 
Afgezien van of voetbal kijken in de bioscoop aan zal slaan, heeft LUX hiermee de woede van de Nijmeegse horeca op de hals gehaald. De ondernemers vinden deze vorm van concurrentievervalsing onaanvaardbaar. Desgevraagd reageerde een woordvoerder van LUX: "Slechts een deel van ons bedrijf wordt gesubsidieerd, voor de rest moeten we net als elke onderneming onze omzet genereren. Mensen die daar een andere kijk op hebben nodigen we uit voor een gesprek want we houden de lijntjes graag kort."

Verslaggeving: Willem Spang
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties