Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
1 juni 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Graafsebrug met een foto uit 1962.
Onder de brug liggen de spoorlijnen naar Venlo en 's-Hertogenbosch. De lijn naar Kleve, die ook onder het viaduct heeft gelegen, heeft bestaan van 8 augustus 1865 tot 2 juni 1991. Op 10 mei 1940 hebben de Nederlandse Genietroepen het viaduct opgeblazen om de Duitse opmars tegen te houden. 
Rechts op de foto staat nu een woontoren, de Castellatoren. De naam verwijst naar een merk zeep dat gemaakt werd in de Dobbelman zeepfabriek die vanaf 1895 op deze plaats stond.
In dat jaar moest Dobbelman op zoek naar een nieuwe locatie omdat de zeepfabriek in de Lange Brouwerstraat, waar sinds 1733 zeep gemaakt werd, afgebrand was. Het familiebedrijf van de familie Dobbelmann dat sinds 1953 Koninklijke Dobbelman N.V heette is in 1968 in andere handen overgegaan. In 1995 heeft de Amerikaanse eigenaar Sara Lee besloten de zeepproductie naar Denemarken te verplaatsen waardoor de geur van zeep voor altijd uit Bottendaal verdween. Als industrieel monument is de fabriekspijp blijven staan en is het terrein ingericht als woon- en werkomgeving met onder andere eerder genoemde Castellatoren. De toren is ontworpen door Ludo Grooteman die daarvoor vorig jaar de gemeentelijke architectprijs kreeg.


Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen

Verslaggeving: Willem Spang
 

Dit bericht delen:

Advertenties