[column] LS Heftige tijd

Tekst: Carolus
28 december 2022

`Het is een heftige tijd`, aldus Koning Willem Alexander in zijn kersttoespraak. Niemand zal dat ontkennen. Oorlog, inflatie, energiecrisis, milieuproblematiek, asielzoekerscrisis, klimaatrampen, om er maar eens een paar te noemen, bepalen in grote mate hoe wij deze tijd beleven.

Bepaald geen zonnige vooruitzichten. Angst voor een onzekere toekomst ligt als een grauwsluier over ons dagelijks doen en laten. Doemdenkers hebben het al over het einde ter tijden.

Een vijftienjarig meisje schreef: `Wij, jongeren, hebben dubbele moeite ons te handhaven in een tijd waarin alle idealisme vernield en verpletterd wordt, waarin de mensen zich van hun lelijkste kant laten zien, waarin getwijfeld wordt aan waarheid, recht en God. Dat is het moeilijke in deze tijden: idealen, dromen, mooie verwachtingen komen nog niet op of ze worden door de gruwelijkste werkelijkheid getroffen en zo totaal verwoest.`

Deze zinnen komen van Anne Frank die ze op 20 juli 1944 in haar dagboek schreef. Ze hadden nu net zo goed van een jong iemand uit de Oekraïne kunnen zijn.

Oorlog en geweld zijn nooit weg geweest, maar Europa is door Poetin wreed wakker geschud door zijn brutale overval op Oekraïne, die de lang vervlogen tsarentijd terug wil. Het is geen ver-weg-verhaal meer. De gevolgen van die oorlog ervaren wij elke dag.

Naast de problemen op wereldschaal worden wij ook nog eens geconfronteerd met crises van vaderlandse makelij: toeslagenaffaire, acute woningnood, stikstofcrisis, toenemende geweldscriminaliteit en een crisis in de democratie. Het vertrouwen in de politiek en de uitvoerende ambtenaren is nog nooit zo laag geweest. Steeds meer mensen zijn van mening dat politici tot doel hebben de staatszaken op de slechts mogelijke manier in de langst mogelijke tijd te regelen. Helemaal eerlijk is dat niet, want wij verwachten dat zij de over elkaar buitelende problemen in de kortst mogelijke tijd oplossen. En natuurlijk is dan alleen onze eigen oplossing goed. Maar met passen en meten wordt in een echte democratie toch de meeste tijd versleten!

Elke dag als ik de ochtendkrant opensla, krijg ik alle ellende als een groot glas azijn te slikken. De tijd van het gemakkelijke geluk lijkt voorbij en daar wordt een mens niet vrolijk van.

Gelukkig is de manier waarop wij `tijd` beleven voor iedereen op verschillende momenten totaal anders; jouw tijd is niet mijn tijd. Het is niet alleen maar kommer en kwel van het ergste soort.

Koffietijd betekent pauze, borreltijd gezelligheid en als het etenstijd is, heb je in ieder geval nog brood op de plank.

Bij kindertijd, leertijd en zoektijd heb je nog eventjes en hoef je niet direct te vlammen. Bedenktijd, vervaltijd en sluitingstijd moet je goed in de gaten houden anders ben je zo maar te laat. Speeltijd, finishtijd en recordtijd vergen heel wat zweetdruppels!

Spreektijd bezorgt de één extra kansen en de ander slapeloze nachten. Voor Sywert van Lienden was 2022 een gouden graaitijd en voor Hubert Bruls het einde van zijn ambtstijd als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Of hij weer kandideert voor een nieuwe termijn als burgemeester maakt hij volgend jaar bekend. Voor menig stadsgenoot is hij een standvast baken in roerige tijden, critici zien hem vooral als een optische uitdaging voor wie de vertrektijd niet langer kan worden uitgesteld. De tijd zal het leren.

Jean Paul Broeren en John Brom werden wethouder namens no-nonsense Stadspartij Nijmegen en er zou een einde komen aan de tijd van Havanna aan de Waal. Beide heren zitten nog in hun inwerktijd en genieten het voordeel van de twijfel. Zij zullen vanuit het pluche met hun politiek van `niet lullen maar poetsen` gedurende de rest van hun zittingstijd nog vaak de mouwen moeten opstropen om de linkse hobby`s van coalitiegenoten GroenLinks en D66 tijdig bij te stellen. Slagen zij er in vanuit het pluche van Havana nog net op tijd weer een Keizerstad en een gezellig Knotsenburg te maken?

Ik wens jullie zonder knaltijd toch een gezellige jaarwisseling en voor 2023 alle tijd van de wereld. Maak er wat van, want in een mum van tijd kan alles anders zijn. En over honderd jaar noemen ze onze tijd sowieso `die goeie oude tijd`!

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier de voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties