Buizen Warmtenet gaan onder de Waal door

Van onze redactie
5 juni 2014
Morgen, vrijdag 6 juni, wordt één van de twee buizen van het Warmtenet onder de Waal doorgetrokken. Het werk start om 8.00 uur als de buizen in kranen worden gehangen. Vervolgens zal deze trekoperatie de hele dag in beslag nemen.
Het is een traject van ruim een kilometer, dus de klus is naar verwachting aan het begin van de avond geklaard. Het traject loopt van de noordoever van de Waal naar het terrein van GDF SUEZ (Elektrabel) in Nijmegen West.
Het leidingtracé van warmtenet Nijmegen is 6,1 km lang vanaf ARN in Weurt tot aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord. Het wordt aangelegd in opdracht van de gemeente Nijmegen en Alliander. In Nijmegen Noord en het Waalfront worden de distributienetten van Nuon eraan gekoppeld. De aanvoer- en retourleiding liggen gemiddeld anderhalve meter diep en hebben een (uitwendige) diameter van 45 cm. De kruising met de Waal wordt op een diepte van 26 meter uitgevoerd in een staal-in-staal systeem.  Dit betekent dat zowel de binnenste buis als de buitenmantel uit staal bestaan.
Duurzaam
In Nijmegen maken de gemeente, Nuon, ARN B.V., Alliander en de provincie een bijzonder Warmtenet mogelijk. Veertienduizend woningen in de Waalsprong en het Waalfront worden er op aangesloten en gaan duurzaam verwarmd worden. De kachel van het warmtenet is afvalenergiecentrale ARN. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt om water te verwarmen dat in buizen naar de huizen gaat. Daar verwarmt het water de woningen en zorgt het voor het warm water. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar ARN. Het warmtenet kan later uitgebreid worden naar bestaande stad en de regio.
Milieuvriendelijk
Het warmtenet levert 70 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Nijmegen om in 2045 een energie neutrale stad te zijn.

Nijmegen is voor haar inspanningen voor duurzaamheid en groen finalist voor de European Green Capital Award.http://www.nijmegen.nl/greencapital


Dit bericht delen:

Advertenties