Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
8 juni 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief. Aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Grote Markt met een foto uit 1951.
De oude historische panden aan de Grote Markt stammen uit het eind van de veertiende eeuw. Van origine was het een Lakenhal van 50 meter die de hele westkant van de Grote Markt besloeg. Het gebouw had een gesloten achterkant en was van voren open. In de arcaden werd handel gedreven en op de etage werd laken geweven  Aan de noordkant zit sinds 1542 café De Blaauwe Hand en is daarmee de oudste kroeg van Nijmegen. Laken is een stof van wol en werd vaak geverfd met indigo, een blauwe kleurstof die nu nog voor jeans gebruikt wordt, dat voor de arbeiders blauwe handen opleverde, vandaar De Blaauwe Hand. De Kerkboog werd pas in 1542-1545 bebouwd nadat de lakenhal zijn functie had verloren en opgesplitst was in verschillende panden die tot maximaal drie verdiepingen opgehoogd werden. Om te voorkomen dat dieren gingen wroeten op het Sint Stevenskerkhof lagen onder de Kerkboog roosters. De huidige gevels, opgetrokken uit natuursteen met daarboven baksteen, zijn uit de jaren dertig van de vorige eeuw waarin de blauwgrijze pilaren uit de middeleeuwen nog zichtbaar zijn.
Oproep
Heeft u een oude foto van onze stad die u graag eens in deze rubriek zou zien? Mail deze dan met het jaartal waarin de foto is gemaakt en uw naam naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl   

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen.

Verslaggeving: Willem Spang


 

Dit bericht delen:

Advertenties